Site de secrete, stiinta si metafizica

Pentru a putea vindeca boli, a face invenţii utile şi a institui legi înţelepte, omul trebuie să-şi ridice sufletul la zei

2 12

Jamblicus a fost unul dintre cei mai celebri filozofi neoplatonişti care a trăit în secolul al IV-lea. El a spus la un moment dat:

„Dacă sufletul se ridică la zei, devine asemănător zeilor şi este capabil să cunoască cele de deasupra şi cele de dedesubt; obţine atunci puterea de a vindeca bolile, de a face invenţii utile, de a institui legi înţelepte. Omul nu are o putere intuitivă proprie; intuiţia sa este rezultatul legăturii ce există intre sufletul său şi Spiritul Divin; cu căt mai puternică devine această uniune, cu atât mai mare va fi intuiţia sa, cunoaşterea spirituală. Nu toate percepţiile sufletului au un caracter divin; există de asemenea multe imagini care sunt produsele activităţii inferioare a sufletului, in amestecul său cu elementele materiale.

Natura Divină, fiind Fântâna eternă a Vieţii, nu produce imagini amăgitoare; dar dacă activitatea sa este pervertită, unele imagini amăgitoare apar. Dacă mintea omului este iluminată de Lumina Divină, vehiculul eteric al sufletului său se umple de lumină şi strălucire.”

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie