Informaţii inedite despre Atlantida, găsită într-o carte publicată la New York în 1852: „Conducătorul Atlantidei a fost mare patriarh și rege al Europei de Vest”


Imagine generata de Microsoft AI

Într-o carte apărută la New York în 1852 şi intitulată „Origin of the Red Men. An Authentic History of the Peopling of America” (o puteţi găsi on-line pe archive.org), autorul (John Newman) vorbeşte, printre altele, şi de istoria Atlantidei. Informaţiile găsite acolo sunt inedite, pentru că nu le-am mai găsit în altă parte. Dar, înainte de toate, vă prezint un mic rezumat al istoriei oraşului Sidon.

Sidon, un oraş situat în Orientul Apropiat, în Liban, a fost fondat pe la sfârșitul mileniului III î.Hr., fiind menţionat de mai multe ori şi în Biblie. Orașul cunoaște perioada sa maximă de glorie în secolele XII-IX î.Hr., când devine unul din cele mai importante orașe-stat feniciene, alături de Tyr. Orașul era cunoscut în antichitate pentru fabricarea unor produse importante, cum ar fi sticla și purpura. În secolele IX-VII î.Hr. se află sub stăpânirea Imperiului Asirian. Orașul a cunoscut o nouă perioadă de prosperitate în timpul dominației perșilor ahemeneizi (secolele VI-IV î.Hr.). Locuitorii Sidonului s-au revoltat însă, în secolul IV î.Hr., dar au fost învinși de regele persan Artaxerxes al III-lea, peste 40.000 de oameni murind în această conflagrație. Orașul a fost cucerit de Alexandru Macedon în anul 332 î.Hr., iar apoi a intrat în componența Regatului Seleucid, până în anul 111 î.Hr., când își va câștiga independența. În anul 63 î.Hr., orașul va fi cucerit de către romani.

Şi acum, să revenim la lucrarea mai sus menţionată. Voi cita din ea:

* Locuitorii din Sidon au plecat în exil, traversând apele, ajungând în insula Atlantidei. Această insulă aparținea unui rege pe nume Atlas, care locuia în vest și a cărui stăpânire se întindea pe un domeniu vast. El a fost mare patriarh și rege al Europei de Vest. Se spunea că imperiul său a ajuns până în cele mai mari regiuni ale apusului. A avut mulți copii; cea mai cunoscută a fost Hesperia. El a avut, de asemenea, câteva fiice care se aflau în posesia insulelor situate dintre Atlantida și Europa.

* Se spune că Hercule, după ce traversase Marea Mediterană şi trecuse prin strâmtoarea Gibraltar (prin Stâlpii lui Hercule), a ajuns pe insula Alantidei, aducând de pe ea o mulţime de curiozități rare și valoroase.

* Scriitorii antici spun că Hercule vizitase insulele Hesperide, care se întindeau dincolo de Muntele Atlas din Africa. Celebra insulă conținea grădini abundente cu fructe delicioase, ea fiind păzită cu grijă de un dragon înspăimântător, care nu dormea ​​niciodată. A fost unul din eforturile lui Hercule de a procura „merele de aur” ale Hesperidelor.

* Plutarh, vorbind despre insula Atlantida, o numește „Ogygia” („oga” înseamnă „insulă”.) „Această insulă – spune el – este departe de Insulele Britanice, la o călătorie de 5 zile navigând spre vest (…) acest ocean este pretutindeni periculos pentru călătorii din cauza curenţilor. Există o tradiţie care spune că a fost odată îngheţat”.