Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Manuscrisul din Sibiu din secolul al XVI-lea care descrie tehnologia rachetei moderne


În bibliotecile din Sibiu au fost descoperite în 1961 într-un manuscris extrem de vechi (secolul al XVI-lea) desene cu detalii despre rachete și combustibilul lichid folosit la antrenarea lor. În plus, sunt evidențiate diferite etape ale evoluției acestor maşinării și construcția lor. Chiar și așa, mulți oameni au reacționat cu scepticism, deoarece unele date contrazic convingerile lor. Puteau fi oamenii atât de inteligenţi în urmă cu mai multe secole, astfel încât să inventeze tehnologii caracteristice secolului al XX-lea?

Nu se știe cu certitudine cine este responsabil pentru aceste manuscrise vechi. Dar există un german, cunoscut sub numele de Conrad Haas, care este creditat cu aceste scrieri. Se consideră chiar că el a fost primul care a conceptualizat rachetele.

Conrad Haas s-a născut în 1509 și s-a dedicat ingineriei militare. Se pare că s-a născut în Dornbach, undeva în Austria de astăzi. A lucrat în Transilvania şi în Ungaria. Pe de altă parte, se crede că acest om a fost primul care a promovat propulsia rachetei. Printre modelele sale putem vedea un exemplu cu echipaj și unul cu 3 etape. Ideile și schițele sunt uimitoare, deși sunt și ciudate având în vedere cronologia. Pe de altă parte, știm că Conrad a deținut funcția de maestru de arsenal în armata habsburgică.

În 1551 a fost invitat de prințul Ștefan I Bathory la Sibiu. Mai târziu, s-a dezvoltat ca inginer și a început să predea în Cluj-Napoca. Acest inginer cu experiență a scris un tratat în limba germană despre tehnologia folosită de rachete. De parcă nu ar fi de ajuns, lucrarea sa a abordat subiecte precum mișcarea în rachete de diferite etape. Conrad mai vorbeşte şi despre alte tehnologii, precum amestecurile de combustibil, duzele în formă de clopot și aripioarele în formă de deltă. Manuscrisul său a fost tipărit pentru prima dată în 1561 la Nurnberg.

În altă ordine de idei, se crede că Schmidlap a fost prima persoană care a inventat un dispozitiv de zbor în trepte. În 1590 a efectuat primul său experiment cu un design pe care l-a numit „rachete în trepte”, deşi mulţi cred că structura se bazează pe datele scrise ale lui Conrad Haas. Mai târziu, un polonez, un specialist în artilerie pe nume Kazimierz Siemienowicz, a efectuat prima descriere a unei rachete cu etape într-o lucrare din 1650 cunoscută sub numele de „Artis Magnae Artilleriae Pars Prima”.

Este uimitor cum aceste manuscrise vechi descriu rachete!


Lasă un comentariu