De ce timpul se accelerează în zilele noastre? Datorită tehnologiilor digitale 3G şi 4G… Vă daţi seama cum va fi timpul când vom trece la 5G?


Există o discuţie prelungită în ultimii ani (în special în ultimii 10-15 ani), despre faptul că multor oameni li se pare că timpul accelerează (adică, avem mai puţin timp). S-a încercat să se ofere mai multe răspunsuri, din fizică și psihologie, dar toate acestea nu au fost neapărat convingătoare.

Poate că răspunsul cel mai bun pentru sentimentul de accelerare a timpului este acela că, întrucât folosim din ce în ce mai mult tehnologia digitală, abilitatea creierelor noastre de a procesa informaţii este aceea care accelerează şi astfel avem senzaţia de accelerare a timpului. Astfel, vă vine să credeţi sau nu, în timpurile noastre procesăm într-o zi informaţii cât o făceau oamenii în 7-8 ani, în secolul al XIX-lea.

Cu mai mulţi ani în urmă, compania Microsoft a realizat un studiu foarte interesant, din care s-a constatat faptul că a scăzut capacitatea medie de concentrare la oameni. Astfel, dacă în 2000 studiul arăta că aceasta era de 12 secunde, în 2013, ea a scăzut la doar 8 secunde, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă. Iar oamenii de ştiinţă dau vina pe Internetul mobil.

Folosirea tehnologiei digitale de către oameni schimbă modalitatea în care creierele noastre procesează informaţiile. Stilul de viaţă digital ne schimbă creierele, scăzând abilitatea de concentrare îndelungată, dar crescând apetitul nostru pentru mai mulţi stimuli. Un studiu din 2018, arată că 70% din utilizatorii care share-uiesc pe Facebook articole citesc doar titlurile, nu şi conţinutul, ceea ce demonstrează importanţa titlurilor bine alese…

Acum, vine întrebarea: în 2000, puterea de concentrare era de 12 secunde; în 2013, ea a scăzut la 8 secunde. Ce se va întâmpla anii aceştia, când se va trece la noua tehnologie 5G? În fiecare deceniu, noi avem câte o nouă generaţie de tehnologie wireless. Dacă în anii 80, exista tehnologia analogică (1G), în anii 90 s-a trecut la tehnologia digitală (de voce), în anii 2000 s-a trecut la 3G, iar anii 2010 am ajuns la 4G. Dar, tehnologia 5G e de câteva sute de ori mai rapidă decât 4G, ceea ce înseamnă că nu va mai există nicio întârziere între trimiterea şi primirea informaţiilor.

Consecinţa? Probabil că în anii următori va scădea din nou capacitatea de concentrare a oamenilor şi vom avea un sentiment şi mai mare că timpul se va accelera…