Pentru cei nelămuriţi cu privire la “drepturile de autor”, “copyright” şi semnificaţia termenilor folosiţi ca “PREMIERA PE INTERNET” şi “EXCLUSIV” am să vă explic următoarele:

1) Încă din 2003, de când am tradus, ca hobby, mai multe cărţi, am fost împotriva furtului intelectual şi a plagiatului. Pentru articolele mele muncesc o mulţime de timp şi, desigur, că nu-mi place să le văd furate pe alte site-uri fără acordul meu. De aceea, furtul intelectual si plagiatul au din partea mea toleranţă zero.

2) “EXCLUSIV” înseamnă că acel articol a fost scris de mâna mea, cuvânt cu cuvânt. Şi aici avem două situaţii:
– ori articolul respectiv este tradus dintr-o limbă străină după un articol de pe un alt site;
– ori articolul reprezintă opinia mea personală.

3) La mine, semnificaţia cuvântului “EXCLUSIV” este aceea că tot materialul din articol este (eventual) TRADUS şi ADAPTAT doar de către mine. Prin “adaptare” înţeleg extragerea unor idei principale din articolul original. De asemenea, prin “EXCLUSIV” mai înţeleg şi introducerea unor IDEI ORIGINALE, care nu se găsesc în articolul original.

4) Dacă articolul apare în aceeaşi zi, sau anterior şi posterior articolului, şi pe alte site-uri în limba română, dar, ca fraze, cuvinte sau expresii folosite articolele diferă, aceasta înseamnă că nu e vorba de niciun furt intelectual. Sursa din străinătate nu e proprietatea sau exclusivitatea vreunui site din România. Haideţi să analizăm următoarea situaţie:

Articol publicat pe evz.ro pe 7 iunie 2013:

Înfățișarea noastră s-a schimbat mult de-alungul timpului, și probabil se va schimba și mai mult în viitor. Peste 100.000 de ani, chipul nostru va fi complet diferit. Creierul nostru este de trei ori mai mare decât creierul strămoșilor noștri, astfel că noi avem craniul mult mai mare decât al lor. Nepoții nepoților noștri vor avea un creier mai mare, deci un craniu și o frunte mult mai mari. Pe măsură ce corpul nostru se va adapta schimbărilor de mediu, chipul uman va suferi modificări. Și evoluția tehnologică influențează felul în care arătăm. Dr Khan, un cercetător al genomiei umane, crede că oamenii vor coloniza alte planete, unele dintre ele mai întunecate, astfel că ochiul uman se va mări.Un alt motiv pentru care urmașii noștri vor avea ochi mai marei este faptul că ochii vor deveni un obiectiv de comunicații, o versiune avansată a Google Glass. Pielea va deveni mai pigmentată. Pe măsură ce stratul de ozon este din ce în ce mai subțire, iar razele UV din ce în ce mai puternice, oamenii vor dezvolta mecanisme de apărare. Secreția de melanină ne va face pielea mai rezistentă la razele UV, dar o va și închide la culoare.

Articolul nici măcar nu are sursa site-ului din străinătate de unde a fost tradus. În schimb, pe 8 iunie 2013, deci a doua zi, eu am publicat acelaşi subiect, folosindu-mă de o sursă pe care am precizat-o pe site (nu Evenimentul zilei!), fără habar să am ce a publicat Evenimentul zilei:

Într-un articol din iulie 2012 (http://www.lovendal.ro/wp52/cum-va-arata-omul-in-viitor-oribil-groaznic-sper-sa-n-ajungem-niciodata-asa/) vorbeam despre cartea biologului Douglas Dixon, “Omul după om – o antropologie a viitorului” despre cum ar putea arăta omul în viitor, după 50 de milioane de ani de evoluţie. Dixon prezintă o serie de apariţii ciudate umane oribile, teoria lui bazându-se pe utilizarea ingineriei genetice şi a călătoriilor în spaţiu. Probabil că opera lui Dixon e mai degrabă una ştiinţifico-fantastică.

Dar, mai aproape de adevăr – despre cum ar putea arăta omul în viitor – este cercetătorul şi artistul Nicolai Lamm, care, în colaborare cu un genetician “computaţional” a scos o reprezentare grafică despre cum ar putea arăta omul peste 20.000 de ani, peste 60.000 de ani şi peste 100.000 de ani (citiţi mai multe pe site-ul myvouchercodes.co.uk). În imaginea de mai sus, de la începutul articolului, puteţi vedea care ar fi imaginea omului peste 100.000 de ani… puţin şocantă şi ciudată. Ce se observă sunt ochii extrem de mari şi bulbucaţi (ca răspuns la mediul întunecat al coloniilor situate departe de Soare), pielea mai pigmentată (pentru a face faţă radiaţiilor ultraviolete dăunătoare din afara spaţiului de ozon protector al Pământului), pleoape mai groase (pentru o adaptare mai bună la gravitaţia zero din viitoarele colonii spaţiale). De asemenea, se observă nasul mai puternic şi liniile feţei mai pronunţate. La sfârşitul articolului puteţi vedea şi cum arată în prezent cei doi tineri care au fost modificaţi pe calculator…

Vreo asemănare între cele două articole? Doar la subiect. Dar în rest, ele sunt complet diferite, atât la exprimare, cât şi la cuvintele propriu-zis folosite. Cine vrea să facă o comparaţie între cele 2 articole în Word sau Adobe Acrobat, va constata că cele 2 articole, din punct de vedere sintactic şi gramatical, nu se aseamănă între ele nici 1%. Ăsta NU E NICI FURT ŞI NICI PLAGIAT.

Dar haideţi să vedem un exemplu de articol plagiat de pe site-ul meu de către antena3.ro. Pe 25 aprilie 2013, am publicat un articol despre Biblia cu însemne Illuminati, pe baza unei fotografii trimise pe emailul personal de către doamna Daniela (http://www.lovendal.ro/wp52/am-dovada-ca-biserica-catolica-e-sub-influenta-illuminati-intr-o-biblie-catolica-din-1884-apare-simbolul-ochiului-al-organizatiei-malefice-illuminati/). Pe 29 aprilie 2013, această imagine a fost folosită şi furată de site-ul antena3.ro într-un articol inspirat din articolul meu original (http://www.antena3.ro/life-show/bizar/insemnul-illuminatilor-descoperit-pe-cea-mai-sfanta-carte-din-lume-e-un-semn-clar-cine-conduce-planeta-asta-212649.html). Acesta este cu adevărat UN FURT INTELECTUAL.

5) De obicei, în articole eu precizez sursa de unde sunt inspirate articolele. Dacă n-o fac (câteva excepţii) e pentru a-mi proteja sursa (poate fi un cititor care lucrează într-o instituţie oficială şi, pentru a nu-i face probleme, nu amintesc nici măcar de acest lucru).

6) Articolele cu sigla “PREMIERĂ PE INTERNET” sunt scanate din cărţi, reviste mai vechi sau mai noi sau sunt materiale primite pe email de la diverşi cititori. Când sunt sigur de o anumită sursă, o precizez; când nu, prefer să nu o fac, decât să fac o greşeală. Eventual, ulterior, pot updata articolul cu sursa corectă.

7) Dacă aveţi reclamaţii, sugestii privind “furtul intelectual” si sursa de provenienţă a articolelor de pe site, le faceţi pe email: lovendal@lovendal.net. Pe site nu sunt permise asemenea comentarii.

Vă mulţumesc!