Zăpadă roz în Munţii Alpi din Italia… ce se află în spatele acestui fenomen?


Ultimul lucru pe care oricine s-ar aștepta să-l vadă în Munţii Alpi (cei mai înalţi din Europa) este o întindere de zăpadă roz, dar tocmai de acest lucru are parte oricine se aventurează în zilele acestea în ghețarul italian Presena din Munţii Alpi.

Fenomenul a determinat o investigație amplă a oamenilor de știință care au concluzionat că vinovatul este Ancylonema nordenskioeldii, un tip de alge care a mai apărut anterior în Groenlanda. În timp ce planta în sine nu prezintă un risc pentru sănătatea umană, prezența sa pe un ghețar ar putea face ca gheața să se topească mai repede decât ar face-o altfel și să accelereze efectele încălzirii globale.

Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce gheața obișnuită reflectă 80% din radiațiile solare, nuanța mai închisă și mai roz, asociată cu prezența algelor, face ca gheața să absoarbă în mod semnificativ mai multă căldură.

„Alga nu este periculoasă, este un fenomen natural care apare în perioadele de primăvară și de vară în latitudinile medii, dar și la poli”, a spus omul de știință Biagio Di Mauro, al Consiliului Național de Cercetări din Italia. „Tot ceea ce întunecă zăpada face ca acesta să se topească, deoarece accelerează absorbția radiațiilor”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): theguardian.com

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock