Virusuri din spaţiul cosmic ne invadează zilnic Terra şi pot fi periculoase pentru oameni

30 vizualizari

V-ați gândit vreodată cât de multe virusuri periculoase ar putea circula în jurul atmosferei Pământului chiar acum? Virusurile care cad din spațiul cosmic pot fi o adevărată amenințare la adresa vieții noastre? Cei care au studiat problema spun că există un număr incredibil de virusuri în atmosferă, multe dintre ele pot acoperi distanțe foarte mari și chiar migrează între continente.

Dr. Curtis Suttle de la Universitatea din British Columbia, care lucrează ca virusolog, a explicat că „în fiecare zi, peste 800 de milioane de virusuri se depun pe metru pătrat pe Terra – sunt 25 de virusuri pentru fiecare persoană din Canada”. Aceste virusuri sunt extrem de periculoase. Când o celulă gazdă este infectată, ea este forțată să produc mii de copii identice ale virusului original. Procesul are loc într-un ritm extraordinar.

Dr. Suffle a explicat că în urmă cu circa 20 de ani, cercetătorii au observat apariția unor virusuri care erau asemănătoare din punct de vedere genetic, în medii foarte diferite din întreaga lume. De unde vin ei și de ce erau aproape identici? Totul indică faptul că au venit din spațiul cosmic. Dr. Suffle și echipa sa au descoperit că ratele de depunere pentru virusuri sunt de 9 până la 461 de ori mai mari decât ratele pentru bacterii. Studiul concluzionează că miliarde de virusuri și zeci de milioane de bacterii sunt depuse zilnic pe metru pătrat.

Din moment ce nu cunoaștem natura celor mai mulți dintre virusuri, este extrem de greu de estimat gradul lor de periculorizate. Profesorul de biologie Ken Stedman de la Universitatea de Stat din Portland, care a investigat posibilitatea existenței virusurilor în spațiul cosmic, consideră că astronomii ar trebui să-și extindă căutarea cosmică a vieții prin căutarea de virusuri în spațiu. Chiar dacă multe virusuri sunt ameninţătoare, ele pot juca, de asemenea, un rol major în crearea vieții.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): nature.com