Ursul rus e zdrobit de americani! Economia Rusiei se prăbuşeşte, preţurile la alimente cresc foarte mult, iar rubla se devalorizează! Totul din cauza preţului scăzut la petrol…

4.884 vizualizari

rusia ursCa urmare a scăderii puternice a preţurilor mondiale la petrol (datorită manipulărilor lor de către cartelul SUA – Arabia Saudită), Rusia începe să aibă din ce în ce mai multe dificultăţi din punct de vedere economic, iar economia sa se prăbuşeşte. Am spus asta încă dintr-un articol din noiembrie 2014 (Preţurile la petrol scad foarte mult pentru ca Rusia, Iranul şi Venezuela să se scufunde! Elita globală a lumii e cu adevărat ticăloasă pentru că demonstrează astfel că poate provoca crizele economice din lume!). Şi iată că am avut dreptate… o dovedeşte articolul acesta de pe site-ul bulgăresc novinite.com:

Prețurile la alimente în Rusia au crescut semnificativ, scrie Nezavisimaia Gazeta, citând date ale Serviciului rus de Statistică. Inflația este, de asemenea, din ce în ce mai mare – datele de la începutul lunii decembrie 2014 arătând inflația anuală a ajuns la 9,4%. Într-un an, prețul mediu la carne de porc și zahăr a crescut cu 25%, în timp ce prețurile la hrișcă unul dintre alimentele de bază ale rușilor, au crescut cu 65%. Preţurile la pește și fructele de mare au crescut cu mai mult de 15%.

Calculat zilnic, comparând perioada octombrie – noiembrie 2014, prețul mediu al coșului de produse alimentare de bază a crescut cu 3%, iar de la începutul anului cu 9,8%, pe baza datelor statistice oficiale. Novaya Gazeta constată totuşi că, în realitate, prețurile din unele regiuni din Rusia au crescut chiar mai mult. De exemplu, în regiunea Nizhny Novgorod prețurile la cartofi au crescut cu 40%, la varză cu 32%, la pește cu 42%, iar la hrișcă cu 74%, comparativ cu luna noiembrie 2013. Potrivit publicației, producătorii de carne și produse din carne se așteaptă la o majorare în continuare a prețurilor cu aproximativ 20-30%, în timp ce comercianții de cafea și ceai se așteaptă ca prețurile să crească la ceai cu 20% în 2015.

P.S. Creşterea mare a preţurilor e de aşteptat, odată cu scăderea încasărilor din vânzările la petrol şi gaze ale Rusiei. V-am spus în articolul de care făceam referire mai sus că Rusia va fi poate cea mai afectată de scăderea masivă a preţului petrolului. Un cititor îmi atrăgea atenţia în articol că vor fi afectate şi alte ţări dezvoltate, ca Norvegia şi Canada, şi ele exportatoare de petrol. I-am spus atunci că nu e cazul, căci şi Canada şi Norvegia sunt ţări foarte dezvoltate şi bogate, care pot să-şi asigure pe termen scurt deficitul rezultat din scăderea preţului la petrol. Şi iată că am avut din nou dreptate. Nu am auzit până acum de dificultăţi majore ale celor două state, comparativ cu Rusia, care şi-a devalorizat în ultima perioadă şi rubla. În plus, Rusia se confruntă cu un exod fără precedent al rezervelor valutare ale ţării, ceea ce va face ca economia să slăbească şi mai mult. Putin e disperat: se vede astfel învins de Occident, secătuit de puteri, iar din „marele urs” Rusia va deveni un biet pisicuţ!