„Un virus numit Wuhan-400, din China, îi îmbolnăveşte grav pe oameni” – asta putem citi într-un roman din anii ’90! O predicţie înfiorătoare pentru „coronavirusul Wuhan” din 2020…

12.168 vizualizari

În contextul crizei globale de sănătate cu gripa chinezească dată de „coronavirusul Wuhan”, ies la iveală noi informaţii şocante. Astfel, ne întoarcem în timp în anul 1981; atunci, un scriitor pe nume Dean Koontz, publica un roman thriller pe nume „The Eyes of Darkness”, adică, în traducere liberă „Ochii întunericului”. Citiţi mai multe despre această carte pe wikipedia.org.

Dar despre ce este vorba în roman? În „Ochii întunericului”, o mamă îndurerată, pe nume Christina Evans, își propune să descopere dacă fiul ei, Danny, chiar a murit într-o excursie sau dacă, aşa cum ea bănuieşte, el se află încă în viață. În cele din urmă, ea îl urmărește într-o facilitate militară, unde băiatul ei este deținut prizonier, după ce a fost contaminat accidental cu microorganisme create de om în centrul de cercetare din Wuhan (China). Ceeee!? E vorba de acelaşi oraş Wuhan, centrul epidemiei de gripă mortală din 2020, epidemie produsă de un coronavirus!? Se pare că da…

Ţi se ridică părul de pe spate când putem găsi în această carte scris următoarele lucruri: „It was around that time that a Chinese scientist named Li Chen moved to the United States while carrying a floppy disk of data from China’s most important and dangerous new biological weapon of the past decade. They call it Wuhan-400 because it was developed in their RDNA laboratory just outside the city of Wuhan.”

În traducere: „Cam în acea perioadă, un om de ştiinţă chinez pe nume Li Chen s-a mutat în Statele Unite, având cu el o dischetă cu date despre cea mai importantă şi mai periculoasă nouă armă biologică din China din ultimul deceniu. Ei au numit-o Wuhan-400, pentru că au dezvoltat-o în laboratorul lor RDNA, aflat chiar în afara oraşului Wuhan”.

Într-o altă coincidență mai mult decât stranie, actualul Institut de Virologie Wuhan, care găzduiește singurul laborator de biosecuritate din China, şi unde se studiază cei mai mortali virusuri din lume, se află situat la doar 32 km de epicentrul actualului focar de coronavirus. Au existat voci zilele acestea care au spus că actualul „coronavirus Wuhan” a fost scăpat dintr-un laborator chinez.

Totuşi, trebuie să fim exacţi. În cartea originală din 1981, nu se scrie de arma biologică Wuhan-400, ci de virusul Gorki-400, al sovieticilor. Însă, în ediţia din 1996 a cărţii apare relatarea la Wuhan-400 a chinezilor. Ce s-a întâmplat între timp de a schimbat puţin scriitorul Dean Koontz cartea? Probabil ca urmare a sfârşitului „războiului rece” dintre SUA şi Rusia în 1991, în anii ’90 ruşii nemaifiind văzuţi adversari pentru americani, locul lor fiind luaţi de chinezi. Astfel, Dean Koontz n-a făcut decât o actualizare a situaţiei din acele timpuri.

Oricum, incredibilă predicţia din 1996… Şi nu e singurul care a avut o asemenea viziune în istoria literaturii. În 1898, scriitorul englez Morgan Robertson publica în Anglia cartea „Zădărnicie”, în care previzionează cu mare acurateţe scufundarea vasului Titanic (citiţi mai multe în acest articol: Scufundarea Titanicului a fost prezisă cu 14 ani înainte într-un roman).