Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Un război născut din ambiţia unui om: de ce Sarkozy ţine atât de mult să bombardeze Libia

92

blankDupă ce nu s-a implicat aproape deloc în revoltele din Tunisia şi Egipt, de la începutul anului 2011, Franţa a surprins prin rolul său de lider mondial împotriva regimului libian al lui Muammar Gaddafi. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost prima putere occidentală care a recunoscut opoziţia libiană, dar şi cel mai vocal avocat în instituirea unei zone de securitate aeriană deasupra teritoriului Libiei. Pe 18 martie 2011, într-o rezoluţie a Consiliului de Securitate a ONU, naţiunile lumii au autorizat în a se lua toate măsurile necesare, pentru a proteja civilii libieni de atacurile forţelor lui Gaddafi. Cu alte cuvinte, s-a dat undă verde pentru un atac militar împotriva Libiei din partea avioanelor NATO. Surprinzător, în această coaliţie anti-libiană, rolul principal nu mai este jucat de SUA (aşa cum era de aşteptat), ci de Franţa, aceasta ţară fiind prima care a anunţat că o acţiune militară este iminentă.

Dar, care este motivaţia pentru care Franţa se implică atât de mult într-o acţiune militară în Libia? Sunt mai multe motive, dar toate sunt legate de preşedintele Sarkozy. Prima motivaţie ar fi scăderea în sondaje a preşedintelui francez, ca urmare a gafelor făcute în timpul revoltelor din Tunisia. A doua motivaţie este legată de dorinţa lui Sarkozy de a apărea a fi un lider autoritar pe scena internaţională. Şi nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm că alegerile prezidenţiale franceze vor avea loc în mai 2012, şi atunci Sarkozy are nevoie de o nouă imagine înaintea lansării în campania de realegere.

Precum se observă, încă o dată se confirmă faptul că pe politicieni îi interesează propria imagine şi nu vieţile oamenilor obişnuiţi. Cinicilor ce sunteţi! Să mai aduc aminte de faptul că Sarkozy nu s-a consultat cu partenerii săi din Uniunea Europeană atunci când a recunoscut opoziţia libiană? Sau că a luat decizii de unul singur, fără nici măcar să se consulte cu propriul ministru de externe? Nu-i aşa că, prin aceste poziţii de natură dictatorială, aduce aminte puţin de Băsescu?

Orgoni Crystal