Un medic german ne spune adevărul ascuns din panica mondială a coronavirusului

12.303 vizualizari

Mark Twain spunea odată: „E mai uşor să păcăleşti oamenii, decât să-i convingi că au fost păcăliţi”. Cam aşa e şi cu această panică mondială, exagerată şi artificială, dată de „coronavirusul Wuhan”.

Dar, unul din punctele de vedere cele mai echilibrate şi mai raţionale din toată această frică globală (indusă artificial) este cel al dr. Wolfgang Wodarg, medic pneumolog german, al cărui interviu de 10 minute îl puteţi vedea AICI. Sper că acest videoclip să rămână şi să nu fie şters (cum văd că e la modă zilele acestea în a se practica cenzura). Oricum i-am făcut câteva capturi în mod preventiv.

Imagine: captura videoclip YouTube

Iată ce spune doctorul german (i-am făcut eu o sinteză, cel puţin în prima parte, unde sunt prezentate mai multe consideraţii statistice cu privire la acest coronavirus); în ultima parte a videoclipului am lăsat mai mult vorbele sale, pentru că acolo mi se pare cel mai interesant.

* Nu ne putem face o imagine exhaustivă despre Covid-19 (rata transmiterii / mortalităţii etc.), pentru că nu avem cum s-o comparăm cu anii anteriori.

* Depinde de fiecare ţară în parte şi fiecare sistem sanitar în parte cum fac măsurătorile.

* Rata mortalităţii lui Covid-19 variază în fiecare ţară, pentru că depinde de momentul în care se fac raportările cu privire la îmbolnăviri (se iau în calcul doar bolnavii internaţi în spital sau numărul general de bolnavi etc.). În plus, nu se cunoaşte câţi sunt infectaţi cu acest virus, unii nefiind luaţi în calcul nicăieri.

(Comentariu editor: Aici, vreau să fac un comentariu mai larg. Sunt opinii ale unor specialişti care spun că e posibil ca să existe până la de 11 ori mai mulţi oameni infestaţi cu acest coronavirus ce produce Covid-2019, dar care să nu aibă simptome sau simptome foarte vagi. Ceea ce înseamnă că, extrapolând datele oficiale la data când scriu articolul – 275.000 infectări x 11 = aproximativ 3 milioane de oameni ar putea fi infectaţi, dintre aceştia aproape 12.000 decedând. Asta ar însemna că rata adevărată de mortalitate pentru Covid-19 nu e de 4%, cum se crede că la ora actuală, ci undeva la 0,4%, ceea ce schimbă cu totul datele problemei. E adevărat că gripa are o rată de mortalitate mai mică – circa 0,1% sau mai puţin, dar numărul de infectări este cu mult mai mare. Doar în acest sezon, în SUA s-au înregistrat 36 de milioane de îmbolnăviri de gripă, existând 22.000 de morţi din cauza gripei; sursa: livescience.com. Totuşi, conform unei estimări a publicaţiei medicale The Lancelet, între 300.000 şi 650.000 de oameni mor în fiecare an din cauza gripei, aceasta afectând anual părţi importante din populaţia planetei).

* În acest caz, virusologii au creat ceva senzaţional aici, iar acest lucru i-a impresionat la început şi pe autorităţile chineze. Guvernul Chinei a făcut ceva mare din acest lucru, o chestie politică, ce a depăşit graniţele medicinei. Deodată, recunoaşterea facială a fost instalată pe aeroporturi, febra a fost măsurată pe străzile din China.

Imagine: captura videoclip YouTube

* Iar totul a devenit atât de important, încât a avut consecinţe internaţionale, faţă de care politicienii trebuiau să ia poziţie.

* Apoi, guvernele lumii şi-au întrebat proprii virusologi, iar aceştia au spus că trebuie să ne îngrijorăm faţă de acest coronavirus şi au propus dezvoltarea de teste, pentru a se măsura gradul său de extindere. Apoi, mai multe informaţii şi opinii au apărut în diverse grupuri de experţi. Iar politicienii s-au deschis faţă de aceşti experţi, de la care a pornit totul. Tot aceşti politicieni au decis ce măsuri de siguranţă trebuie să fie luate sau ce trebuie să fie permis.

* Asta înseamnă că va fi foarte greu pentru critici să spună „Opriţi-vă! Nu se întâmplă mare lucru”.

* Politicienii au lângă ei o mulţime de oameni de ştiinţă. Iar aceştia din urmă vor să fie importanţi în politică, deoarece au nevoie de bani pentru institutele lor de cercetare. Sunt oameni de ştiinţă care înoată şi odată cu curentul şi îşi doresc partea lor. „Putem şi noi ajuta!” „Avem şi noi un program pentru asta!” Apar atât de mulţi oameni care vor să ajute, şi asta pentru că vor să obţină bani şi vor să devină importanţi.

Imagine: captura videoclip YouTube

* Ceea ce lipseşte în acest moment este o cale raţională de a privi lucrurile. Trebuie să ne punem întrebări de genul: „Cum am descoperit faptul că virusul e periculos?” „Cum a fost înainte?” „N-am avut acelaşi lucru anul trecut?” „E chiar ceva nou?”