Un general iranian de top a fost ucis de o dronă militară, la ordinul lui Trump! Va izbucni războiul dintre Iran şi SUA?


Imagine: prelucrare proprie

Începutul de an 2020 aduce o ştire, care, din păcate nu poate fi îmbucurătoare pentru pacea din Orientul Mijlociu şi a lumii, în general. Se pare că, după un ordin dat de preşedintele SUA, Donald Trump, a fost ucis lângă aeroportul din Baghdad generalul Qassem Soleimani, şeful Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că această ţară va executa „represalii dure” împotriva Statelor Unite. Televiziunea de stat iraniană a oferit o declarație a lui Khamenei, care l-a numit pe Soleimani drept „liderul internațional al rezistenței”. Khamenei a decretat trei zile de doliu naţional pentru moartea generalului.

Pentru Iran, uciderea lui Soleimani reprezintă mai mult decât simpla pierdere a unui comandant pe câmpul de luptă; Soleimani era un „simbol al mândriei și rezistenței naționale iraniene”.

Şeful Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene a fost făcut responsabil pentru mai multe atacuri asupra intereselor americane din regiune, fiind acuzat că sprijină forţe teroriste ca Gruparea Hezbollah din Liban sau rebelii Houthi din Yemen. Ultima „ispravă” a lui Soleimani a fost asaltul de două zile împotriva Ambasadei Americane din Irak.

Qassem Soleimani a fost dat de mai multe ori „mort” în diverse atentate în ultimii ani, dar se pare că toate ştirile au fost false. De data asta, însă, nu a mai scăpat. Cum a fost ucis? Simplu, cu ajutorul unei drone militare. Generalul iranian a coborât dintr-un avion ce a aterizat la Baghdad (Irak), s-a urcat imediat într-o maşină şi acolo a fost ucis de mai multe rachete trase din dronă.

Nu ştiu ce-o să se întâmple în continuare, dar prevăd că situaţia va fi din ce în ce mai tensionată în Orientul Mijlociu. Să sperăm totuşi că nu va izbucni un război între Iran şi SUA…

 


Comentariile sunt închise.