Un discurs de-al lui Hitler, cu doi ani înainte de declanşarea celui de-al doilea război mondial, pare foarte pacifist…Cine au fost „agitatorii războiului”?

7.921 vizualizari

Am găsit pe un site (Humanitas International) discursul lui Hitler din 30 ianuarie 1937, adresat Reichstag-ului. Mi s-a părut a fi un discurs pacifist, al unui om care caută pacea, nu al unei persoane care vrea cu orice preţ să declanşeze războiul. De aceea, stau şi mă gândesc dacă nu cumva Hitler a fost dezinformat şi provocat (atât de cei din jurul său, cât şi de „agitatorii de război” internaţionali) pentru a declanşa cel de-al doilea război mondial. Tot ce e posibil…şi cum istoria e scrisă de învingători, prea de multe ori ni s-a arătat imaginea de „tiran sângeros” a lui Hitler (de parcă restul conducătorilor lumii din acea perioadă ar fi fost nişte mieluşei). Citiţi şi judecaţi singuri ce părere avea Hitler pentru ca Europa să se afle într-o zodie a păcii:

Aş dori să-mi exprim câteva opinii privind posibilele modalităţi de a aduce la o pacificare reală a Europei:

1. Este în interesul tuturor naţiunilor că ţările ar trebui să aibă o stabilitate politică şi economică. Aceasta este cea mai importantă condiţie pentru relaţii durabile şi solide, economice şi politice, între naţiuni.

2. Interesele vitale ale diferitelor naţiuni trebuie să fie recunoscute.

3. Liga Naţiunilor (n.t. vechiul ONU de azi), pentru a fi eficientă, trebuie să fie reformată şi trebuie să devină un organism evolutiv şi nu unul de inactivitate.

4. Relaţiile dintre naţiuni pot fi reglementate şi rezolvate pe bază de respect reciproc şi egalitate absolută. (n.t. vezi în lumea de azi, când SUA, de exemplu, îşi bate joc de naţiunile mai mici ale lumii. În condiţiile în care nu mai există egalitate şi respect reciproc, există toate condiţiile pentru o stare conflictuală).

5. Este imposibil de a face o naţiune responsabilă pentru înarmare, iar alta să fie responsabilă pentru dezarmare.

6. Este imposibil de a menţine pacea atât timp cât există o clică internaţional, iresponsabilă, ce creează agitaţie (n.t. probabil, Hitler se referea la Illuminati).

7. S-a dovedit că problemele europene pot fi rezolvate în mod corespunzător doar în limitele posibilităţilor (…) Pe de altă parte, sunt convins că nu poate exista nicio comoară mai preţioasă pentru Europa decât pacea; voi fi întotdeauna un susţinător al aceste idealuri europene de pace.

8. Ar fi profitabil pentru pacea europeană ca naţionalităţile care sunt forţate să trăiască ca şi minorităţi în alte ţări, să li se arate consideraţie.

Dacă n-aţi şti că aceste vorbe le-a spus Hitler, nu-i aşa că aţi crede că acesta e discursul unui om pacifist?