Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Un bancher şi fost consilier de stat polonez acuză: “Ţările din Europa de Est au donat peste 400 de miliarde de euro Occidentului, prin plecarea forţei de muncă educate din Est în Vest”

1134

blank
Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Matthew Olex-Szczytowski este un bancher şi istoric polonez, care a fost consultant pentru câţiva premieri şi miniştri polonezi. El a scris recent un editorial exploziv pe site-ul unherd.com, intitulat “Imperiul secret al UE”, în care deplânge situaţia actuală din Uniunea Europeană – unde statele bogate din Vest, ca Germania, Franţa sau Italia au profitat şi profită în continuare de statele mai sărace din Est (Polonia, Ungaria, Cehia, România, Slovacia etc.), având loc astfel un transfer de bogăţii (sub formă de resurse naturale şi umane) din est către vest.

Citez din articol:

“Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spune că prin plecarea forței de muncă din Est în Vest, Estul a donat nu mai puțin de 400 de miliarde de euro, bani care au fost investiți în educația acestor oameni. Asta depășește cu mult ceea ce Bruxelles-ul a oferit acestor state. Polonia a cheltuit 160 de miliarde pentru a-i educa pe cei 2,6 milioane de cetățeni care au plecat, însă a primit de la UE 138 de miliarde de euro. Creșterea PIB-ului Vestului care se datorează muncii celor veniți din Est este și mai mare. Vechea UE a câștigat astfel o mie de miliarde de euro, până să lovească pandemia”.

Lucrul acesta – migrarea forţei de muncă (în special calificate) – se cunoaşte de mult timp. Nu este deloc corect ca un stat să cheltuie zeci şi sute de mii de euro pe fiecare persoană în educaţie, iar alt stat (mai bogat) să profite de această investiţie în resurse umane. Da, ştiu, trebuie să respectăm principiul liberei deplasări a cetăţenilor, însă cu banii investiţi cum rămâne? E corect ca cineva (mai sărac) să plătească pentru altcineva (mai bogat)? Cum rămâne cu principiul “solidarităţii europene”?

Orgoni Crystal