Un articol din 2017, ne vorbeşte despre faptul că Moderna lucra de atunci la un “vaccin secret”. Despre ce era vorba?

2794

Foarte interesant articolul de pe 10 ianuarie 2017 de pe site-ul statnews.com, în care se vorbeşte despre compania de biotehnologie Moderna, mai ales că acum, în 2021, avem un vaccin anti Covid produs de Moderna, vaccin care se bazează pe tehnologia mRNA.

Articolul din 2017 ne spune următoarele:

* Moderna este un “unicorn” (o companie start-up, valorată la peste 1 miliard de dolari), fondată în anul 2012.

* Moderna se foloseşte de tehnologia ARN mesager, cunoscută sub numele de mRNA, care își propune să transforme celulele corpului în fabrici de medicamente, obligându-le să producă proteinele necesare pentru tratarea unei largi varietăți de boli. Dar mRNA este o tehnologie dificilă. Mai multe companii farmaceutice majore au încercat și au abandonat ideea, căci introducerea de mRNA în celule poate declanșa efecte secundare grave.

* Şeful companiei Moderna, Stephane Bancel, a spus că noile terapii ale companiei vor schimba lumea, dar compania a refuzat să publice date despre tehnologia mRNA folosită, ceea ce a atras scepticismul unor oameni de ştiinţă (vedeţi articolul de pe nature.com).

* Trei foști angajați și colaboratori apropiați ai companiei au declarat că Moderna se străduia mereu să obțină noile tehnologii, în speranța de a atinge ceva mai sigur decât era de fapt.

* Bencel a spus că Moderna se concentrează asupra a 4 vaccinuri: 2 vaccinuri pentru 2 tulpini de gripă, al treilea vaccin pentru virusul Zika, iar al patrulea rămâne un secret.

blankP.S. Ţinând cont de faptul că în articol se menţionează faptul că Moderna lucra încă din 2017 la un vaccin “secret”, sunt curios despre ce era vorba şi dacă există vreo legătură cu vaccinul anti Covid din zilele noastre.