Uciderea generalului iranian Soleimani a fost un „inside job”? Adică o înţelegere secretă între preşedintele iranian Rouhani şi preşedintele Trump pentru a scăpa de un inamic comun?

3.612 vizualizari
Imagine: prelucrare proprie

Iată că lucrurile sunt mai complicate în Iran decât păreau la prima vedere. Există zvonuri (pe care le-am citit zilele acestea pe Internet şi care s-ar putea să nu fie chiar false) că uciderea generalului iranian Soleimani (nr.2 în ierarhia din această ţară) n-a fost decât un „inside job”, la care au participat şi americanii (bucuroşi să scape de un adversar extrem de incomod cum a fost Soleimani).

„Inside job” este, în traducerea din limba engleză, o „lucrătură din interior”. Pentru a înţelege mai bine lucrurile, trebuie spus că în Iran există mai mulţi centri de putere – ayatollah-ul Ali Khamenei (liderul suprem), preşedintele Rouhani (care îndeplineşte rolul de prim-ministru), Gărzile revoluţionare islamice. Conform unui utilizator de pe Twitter – Steel City-Yinzer„There had been speculations that the Iraninian govt, through back channels allowed the U.S. to take out Soleimani because he was conspiring with military insiders to over throw the current govt”. Adică, în traducere – „Au existat speculaţii că guvernul iranian (condus de preşedintele Rouhani), a permis Statelor Unite, prin canale neoficiale, să-l elimine pe Soleimani, pentru că acesta a conspirat cu mai mulţi militari pentru a da jos guvernul iranian”.

Deşi nu există probe, această versiune pare mai aproape de realitate, ţinând cont de evenimentele care au urmat după uciderea lui Soleimani (şi totul pare mai aproape de logică): Iranul a răspuns, ca răzbunare, printr-o serie de rachete către două baze militare internaţionale din Irak, conduse de SUA, însă aceste rachete n-au provocat victime şi nici pagube prea importante. De ce? Pentru că militarii au fost avertizaţi cu cel puţin 6 ore înainte de atac. O spune asta o ştire de pe agerpress.ro – Danemarca a primit un avertisment cu şase ore înainte de atacurile iraniene din Irak. Citez din ştire: „Danemarca a primit un avertisment cu şase ore înainte de tirurile cu rachete lansate de Iran împotriva a două baze militare din Irak în această săptămână, astfel încât şi-a putut pregăti în consecinţă contingentul staţionat acolo alături de forţe americane (…) Ministrul danez al apărării, Bjorn Bisserup, a declarat: „Nu voi intra în detalii despre cum am fost avertizaţi. Dar am primit un anunţ care ne-a permis să ne pregătim cât de bine am putut în aceste condiţii”.

De cine au fost avertizaţi militarii danezi, precum şi ceilalţi soldaţi prezenţi în cele 2 baze militare? De serviciile secrete? Sau nu cumva au fost anunţaţi, prin canale neoficiale, chiar de către guvernul iranian? Oare nu aceasta a fost înţelegerea neoficială dintre guvernul iranian, condus de preşedintele Rouhani şi preşedintele Trump, pentru a fi eliminat un duşman comun, generalul Soleimani? Astfel că răzbunarea iraniană (lansarea de rachete) n-a fost decât una de faţadă, pentru a linişti opinia publică şi a făcut parte din înţelegere. De asemenea, astfel se explică de ce preşedintele Trump nu a mai atacat ulterior alte obiective militare din Iran.