Tornada de la Călăraşi de la finalul lunii aprilie – ceva incredibil pentru România! Fenomen natural sau armă meteorologică?

69 vizualizari

Ştirea serii de 30 aprilie 2019 este cea a tornadei uluitoare care a avut loc în apropiere de Călăraşi. Aceasta a fost fotografiată şi postată pe reţelele de socializare, în special pe pagina de Facebook Severe Weather Alert Romania. Un videoclip al acestei tornade poate fi văzut AICI.

Tornadă în România? Într-adevăr, în ţara noastră lucrurile acestea (tornadele) nu prea s-au întâmplat în trecut şi n-ar trebui să se întâmple. De ce? Pentru că suntem o ţară cu o climă temperat-continentală moderată, care ar trebui să ne ferească de aspectele meteorologice vijelioase. Marea Neagră este prea mică pentru a putea produce tornade sau uragane; dacă am fi fost în apropierea oceanului, undeva mai la sud, aceste experienţe meteorologice nu ar fi fost chiar neobişnuite. Dar aşa…

Când eram şi eu copil, citeam în cărţile de geografie despre tornadele şi uraganele care au loc frecvent în zona Mării Caraibelor (la vest de Oceanul Atlantic, în apropiere de Cuba şi SUA), în sud-estul Asiei (în zona Thailandei şi Indoneziei); niciodată nu am citit în vreo carte de geografie că tornadele şi uraganele ar putea avea loc şi în România. Aşa ceva era de neconceput! Noi trăim într-o zonă cu climă temperată!

Ce-i cu această tornadă de la finalul lunii aprilie? Au mai fost asemenea fenomene în 2016, dar tornadele au fost mai timide. O să se dea vina pe încălzirea globală, dar, fără supărare, în 2015, 2017 sau 2018 nu s-au semnalat asemenea fenomene severe.

Să fie doar un fenomen natural sau cineva se joacă din nou cu arme meteorologice deasupra României?