În timpul războiului rece, Armata Americană a aruncat cu chimicale carcinogene asupra locuitorilor din Canada

1.336 vizualizari

Armata Americană a testat în secret substanțe chimice cancerigene asupra cetăţenilor canadieni din Winnipeg și Alberta, în timpul „războiului rece”, făcând astfel mai multe teste cu ingrediente radioactive, pentru pregătirea unui război cu Uniunea Sovietică – spune o nouă carte intitulată Behind the Fog: How the U.S. Cold War Radiological Weapons Program Exposed Innocent Americans”, adică „În spatele ceţii: cum programul de arme radiologice americane din timpul războiului rece i-a expus de cetăţenii americani nevinovaţi”. Pentru oricine e interesat, cartea se găseşte de cumpărat pe site-ul amazon.com, fiind scrisă de Lisa Martino-Taylor, profesor asociat de sociologie la St. Louis Community College.

Conform unor documente clasificate obţinute de autoare, între 9 iulie 1953 și 1 august 1953, Armata Americană a pulverizat șase kilograme de sulfură de cadmiu asupra locuitorilor din Winnipeg (Canada). Armata Americană a revenit 11 ani mai târziu, în 1964, și a repetat experimentele cu alte părți ale Canadei, ca de exemplu Suffield.

„În Winnipeg, atunci s-a spus că testează un fel de ceață chimică pentru a proteja Winnipeg-ul în eventualitatea unui atac rus”, a spus Martino-Taylor. „L-au caracterizat ca fiind un studiu defensiv, când a fost, de fapt, un studiu ofensiv”. Canada a participat cu bună știință la acest experiment ca parte a unui acord încheiat cu SUA și Marea Britanie, dar autorităţile nu au spus adevărul despre ceea ce a fost pulverizat asupra cetățenilor săi.

În documentele canadiene și americane, testele au fost raportate ca fiind de natură biologică și chimică, dar documentele sugerează că, de fapt, a fost o combinare a celor două, cu componente radiologice, pentru a forma o armă mixtă. SUA lucra la producerea unui agent radioactiv care combinat compușii chimici periculoşi de fosfor-32 și VX.

„Sulfura de cadmiu acționează ca un trasor fluorescent, ajutând armata SUA să determine modul în care aruncările radioactive dintr-o armă folosită asupra sovieticilor ar cădea prin curenții de vânt”, a spus Martino-Taylor.

Un memorandum suplimentar din 1966 din Suffield menționează că Armata Americană a dorit să ajungă la Suffield pentru a discuta despre utilizarea tehnicilor de urmărire radioactivă în testele de arme chimice. În pregătirea altor teste care implica o bacterie, Armata Americană a făcut un recensământ al numărului de spitale și al spațiilor din spitale disponibile în zonă, arătând o posibilă legătură ulterioară cu proiectul CIA de experimentare umană, MK-ULTRA.

Este cunoscut faptul că Institutul Memorial Allan din Spitalul Royal Victoria este considerat a fi leagănul torturii moderne și că dr. Donald Ewen Cameron, născut în Scoția, a fost puternic implicat în „Subproiectul 68”. Cameron a beneficiat, de asemenea, de finanțare parțială din partea CIA (aproximativ 62.000 de dolari) și a guvernului canadian, pentru experimentele de spălare a creierului și pentru tortură, potrivit site-ului The McGill Daily.

Până în prezent s-a crezut că SUA a făcut asemenea experimente doar pe proprii cetăţeni, însă cartea de care am vorbit la începutul articolului arată că experimentele s-au extins şi la vecinii canadieni.

Se ştie că… cadmiul din sulfura de cadmiu este unanim asociat cu cancerul, iar un tratament pentru tratarea intoxicaţiei cu cadmiu este deocamdată necunoscut.