Home Stiinta Tesla a inventat încă din 1931 automobilul electric, ce mergea cu 150...

Tesla a inventat încă din 1931 automobilul electric, ce mergea cu 150 kmh şi care se alimenta cu…eter!

1019

blankÎn 1931, cu finanţare din partea Pierce-Arrow şi George Westinghouse, a fost selectată o maşină Pierce-Arrow din 1931 pentru a fi testată în incinta fabricii din Buffalo, New York. Motorul normal cu ardere internă a fost îndepărtat şi a fost înlocuit cu un motor electric de 80 de cai putere şi 1800 rotaţii pe minut care a fost conectat la ambreiaj şi la cutia de viteze. Motorul pe curent alternativ avea o lungime de un metru şi un diametru de 75 cm. Cablurile de alimentare cu energie electrică au fost lăsate afară, pentru a demonstra că nu există nicio sursă externă de alimentare.

La data stabilită, Nikola Tesla a sosit din New York şi a inspectat automobilul Piece-Arrow. Apoi, a mers la un magazin local de electronice de unde a cumpărat mai multe tipuri de tuburi, cabluri şi rezistoare. A confecţionat apoi o cutie de 60 cm lungime, 30 cm lăţime şi 15 cm înălţime care să adăpostească circuitul. Cutia a fost aşezată pe scaunul din faţă, cablurile au fost conectate la motorul răcit cu aer. Două ace cu un diametru de aproximativ o jumătate de cm ieşeau cam 7,5 cm în afara cutiei. Domnul Tesla a urcat la volan, a introdus acele până la capăt în cutie şi a declarat: „Avem curent”. A introdus apoi maşina în viteză, iar aceasta s-a pus imediat în mişcare.

Acest automobil, alimentat de un motor pe curent altenativ, atingea viteze de până la 150 km/h şi funcţiona mai bine decât orice alt motor cu ardere internă din vremea aceea. Vehicolul a fost testat timp de o săptămână, interval în care mai multe ziare din Buffalo au acoperit evenimentul. Atunci când a fost întrebat de unde vine curentul, Tesla a răspuns „De la toţi eterii din jurul nostru”. Au fost voci la vremea aceea care au sugerat că Tesla nu era decât un nebun şi că avea ceva legături cu forţele malefice ale Universului. Înfuriat de aceste zvonuri, Tesla şi-a luat misterioasa cutie din maşină şi s-a întors la laboratorul său din New York.

După câte se pare secretul lui a murit o dată cu el. Se spune că Tesla ar fi reuşit cumva să exploateze câmpul magnetic al Pământului. El a reuşit să atragă cantităţi extraordinare de electricitate prin întreruperea acestor linii de forţă sau făcându-le să se multiplice. Natura acestui dispozitiv rămâne însă un mister.

Pentru a putea citi articolul, va rugam dezactivati adblocker-ul pentru acest site! Va multumim!