Teroristul din Noua Zeelandă îşi doreşte ca peste tot în lume să existe „modelul China”. Doamne fereste…

44 vizualizari

Ieri, 15 martie 2019, din păcate a avut loc un atentat terorist sângeros în Noua Zeelandă, unde un bărbat pe nume Brenton Tarrant a deschis focul în două moschei din Noua Zeelandă, omorând 49 de oameni şi rănind alţi 20. Individul nebun a fost între timp arestat.

Înaintea atacului, Brenton Tarrant a publicat pe contul său de Twitter mai multe poze cu arme și o „proclamație” de 74 de pagini în care își explică acțiunile. Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” și „incitarea la violență” împotriva musulmanilor.

Dar, ce e interesant e faptul că, dacă vom parcurge acest „manifest”, observăm că atacatorul are câteva idei:

* El îşi doreşte o nouă societate: anti-imperialistă (parcă Ceauşescu vorbea despre aşa ceva în discursurile sale), în care să se pună accent pe protecţia mediului, în care să nu mai existe dependenţe, în care să existe lege şi ordine, autonomie etnică, în care să se protejeze drepturile lucrătorilor şi în care să se protejeze tradiţiile, obiceiurile şi moştenirea culturală. OK, de acord cu unele principii de aici, însă de ce trebuie să recurgem la violenţă şi sânge pentru a le duce la îndeplinire? Apoi, observ că teroristul se contrazice în idei: îşi doreşte protejarea tradiţiilor şi obiceiurilor naţiunilor lumii, dar, în acelaşi timp, este împotriva musulmanilor.

* Întrebându-se singur dacă este „fascist”, Brenton recunoaşte că „da”, însă face şi o afirmaţie destul de şocantă (ca să zic aşa): „naţiunea cu valorile politice şi sociale cele mai apropiate de ale mele este Republica Populară Chineză”. În China există un singur partid aflat la conducerea politică a ţării (Partidul Comunist), în schimb, pe partea economică este permisă concurenţa şi proprietatea privată. Este un fel de comunist-capitalist, o încrengătură destul de bizară, dar care ar putea crea iluzia existenţei fascismului în această ţară. Reamintesc că fascismul este o ideologie politică radicală și autoritară, în care se susţine crearea unui stat totalitar cu un singur partid, care urmărește mobilizarea în masă a unei națiuni și crearea unui ideal „om nou”, pentru a forma o elită care reglementează prin îndoctrinare, educație fizică și politici familiale. Fascismul este anticomunist, antidemocratic, antiindividualist, antiliberal, antiparlamentar, anticonservator, antiburghez și antiproletar și în multe cazuri, anticapitalist. Fascismul respinge conceptele de egalitarism, materialism și raționalism în favoarea acțiunii, disciplinei, ierarhiei, spiritului și a voinței.

Concluzia: întotdeauna când eşti extremist / radical în anumite idei şi concepte, mai devreme sau mai târziu va apare violenţa. De aceea, toleranţa este cea mai bună manifestare pentru oameni.