Tenismenul sârb Novak Djokovic se simte răzbunat: guvernul Serbiei dă afară corporaţia australiană Rio Tinto, pentru exploatarea unei mine de litiu

  •  
  •  
  •  
  •  

Scandalul Novak Djokovic, tenismenul sârb care a fost oprit, de autorităţile australiene, să joace la turneul de tenis Australia Open (pentru că nu era vaccinat împotriva Covid-19), este binecunoscut, fiind prezentat în întreaga mass-media mondială pe la mijlocul lunii ianuarie 2022. Serbia a denunţat şi a protestat împotriva abuzurilor la care a fost supus Djokovic de către autorităţile din Australia, ţară care devine din ce în ce mai autoritară (am avertizat asta în mai multe articole, ca de exemplu aici: Opinie: „Australia devine din ce în ce mai comunistă şi securistă! Trebuie să avem grijă ca restul lumii să nu se infecteze!”).

Ei bine, nu degeaba există proverbul care spune „Karma is a bitch”, adică „Karma te loveşte necruţător”. La câteva zile după ce scandalul Novak Djokovic s-a mai potolit, guvernul de la Belgrad dă o lovitură Australiei, mai precis unei mari corporaţii englezo-australiene (Rio Tinto): a refuzat proiectul de exploatare a unei mine de litiu realizat de compania Rio Tinto. „Am dat curs tuturor revendicărilor protestatarilor ecologişti şi am pus capăt Rio Tinto în Serbia. Tot ceea ce este legat de proiectul Jadar este încheiat”, a afirmat premierul Ana Brnabic într-o declaraţie de presă recentă.

Rio Tinto este o corporație englezo-australiane, cu sediul atât în Londra, Marea Britanie, cât și în Melbourne, Australia. La începutul anilor 2000, Rio Tinto a descoperit un mineral în valea râului Jadar din Serbia, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de „Jadarit”. Este un mineral borosilicat de litiu și sodiu. Până acum, acesta este singurul loc de pe Pământ unde a fost găsit acest mineral special. Rio Tinto îl prezintă drept unul dintre cele mai importante zăcăminte de litiu din lume.

Litiul este folosit mod obișnuit în baterii (pentru aproape orice aparat mobil: telefoane mobile, laptopuri, mașini electrice, scutere electrice, căști bluetooth etc.), în tehnologii militare, în reactoare nucleare și nave spațiale. Dar, cât de „verzi” sunt bateriile cu litiu? Impactul exploatării litiului este un studiu major în sine. Extracția litiului necesită cantități uriașe de apă, aproximativ 500.000 de galoane pe tonă de mineral.

Despre impactul major asupra mediului în cazul proiectului „Jadar” din Serbia, am scris mai multe în cadrul acestui articol din octombrie 2021: O mare companie minieră britanică vrea să distrugă mediul înconjurător din regiunea râului Jadar din Serbia, pentru a exploata o mină de litiu.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner