Surpriză de proporţii! Gigantul american financiaro-bancar Citigroup, îşi trimite 85 de tone de aur în seifurile Băncii Centrale a Rusiei, împreună cu 100 miliarde de dolari cash! De cine încearcă să se protejeze!?

6.076 vizualizari

Rusia Putin bancaConform unor rapoarte secrete, dar care au „transpirat” şi pe Internet, conform site-ului rusesc aftershock.su, Banca Centrală a Rusiei a acceptat să protejeze 85 de tone de aur, valorând circa 3,5 miliarde de dolari, şi 100 miliarde de dolari în cash, de la gigantul bancar american Citigroup! Uluitoare mişcare pentru o bancă americană, nu? Valoarea totală a activelor acestui conglomerat financiaro-bancar, Citigroup, e de 1,9 trilioane de dolari.

Dintre acestea, 40 de tone de aur au fost livrate în seifurile Băncii Centrale a Rusiei direct din Venezuela, iar restul de 45 de tone de aur urmează să fie aduse la Moscova din diferite alte ţări. Cele 40 de tone de aur din Venezuela provin după ce în aprilie 2015, preşedintele acestei ţări, Nicolas Maduro a semnat un acord prin care a vândut lui Citigroup aurul respectiv, în schimbul a 1 miliard de dolari oferit de banca americană (vedeţi articolul din 30 aprilie 2015 de pe mining.com).

Pentru mulţi, această mişcare pare a fi una de proporţii surprinzătoare, dar nu neapărat şi pentru cunoscătorii pieţelor financiare. Legăturile gigantului american bancar Citigroup cu Rusia sunt puternice, aşa cum putem citi un articol de pe cotidianul The Street din 14 octombrie 2014: „Citigroup este legată de Rusia, chiar dacă înseamnă ca gigantul de servicii financiar-bancare intenţionează să-şi vândă afacerile sale din alte 11 țări, inclusiv din Japonia. Angajamentul Citigroup faţă de Rusia vine în momentul în care economia țării este grav afectată de sancțiunile financiare ale SUA ca urmare a conflictului din Ucraina”. Şeful Citigroup, John Gerspach, chiar a declarat: „Noi nu plecăm din Rusia!”, dând o lovitură astfel regimului Obama.

Legăturile strânse ale bancherilor americani cu Rusia sunt recunoscute chiar de pe pagina oficială a lui Citigroup (citigroup.com), unde putem citi următoarele:

Istoria Citi în Rusia a început în urmă cu aproape 100 de ani și este strâns legată de evenimentele dramatice care s-au derulat în această perioadă de istorie a țării. Citi a acționat întotdeauna ca o legătură, ca un unificator a economiei ruse cu celelalte economii mondiale și a jucat un rol important în dezvoltarea relațiilor comerciale și economice externe ale țării.

Citi a intrat în Rusia în ajunul Revoluției. În 1916, Citi, numită atunci National City Bank, a subscris obligațiuni pentru a sprijini guvernul Imperiului Rus, întrucât primul război mondial şi-a pus amprenta asupra resurselor țării.

Acum, revenind la tranzacţia surpriză de care v-am vorbit mai sus, o parte din suma de 100 miliarde de dolari cash pe care Citigroup a depus-o ca „protecţie” la Banca Centrală a Rusiei, provine din vânzarea tuturor activelor Citigroup din Egipt către Commercial International Bank (CIB), cea mai mare bancă din Egipt, aşa cum putem afla din acest articol publicat pe 25 august 2015 în ediţia din limba engleză a site-ului ahram.org.eg.

De ce face Citigroup această mişcare surprinzătoare către Rusia, în inima regimului Putin? Pentru a încerca să-şi protejeze activele de guvernul american, care recent, a amendat-o cu impresionanta sumă de 700 de milioane de dolari, pentru „practici incorecte şi înselătoare”, aşa cum putem afla din acest articol de pe 22 iulie 2015, publicat de site-ul worldfinance.com. În plus, banca a mai trebuit să plătească anul trecut, în 2014, sume ameţitoare, de 7 miliarde de dolari (vedeţi articolul din World Street Journal).

Aşadar, banca americană încearcă acum să se protejeze. Să fie Citigroup încă un motiv de dispută între regimurile Obama şi Putin? Ce jocuri mari se fac la nivelurile politice şi financiare ale lumii?