Un grup internațional de oameni de știință s-a întâlnit recent la Paris pentru a discuta de ce nu am întâlnit încă viața extraterestră. Întrebarea dacă suntem singuri în Univers rămâne una dintre cele mai mari dileme filozofice ale timpurilor noastre. Deși pare aproape de neconceput că civilizația noastră să fie singură în Cosmos, totuşi încă nu există dovezi concrete şi irefutabile.
Paradoxul Fermi, care subliniază contradicția dintre existența probabilă a civilizațiilor extraterestre și faptul că nu le-am întâlnit niciodată, pare să sugereze fie că nu există extratereștri, fie că sunt atât de rari în Univers încât este puțin probabil să dăm vreodată peste ei. Dar dacă ar exista o altă explicație?
La o întâlnire recentă a METI (Messaging Extraterrestial Intelligence – Mesaje ale Inteligenţei Extraterestre), care a avut loc la Paris, mai mulţi oameni de știință au dezbătut posibilele motive pentru care nu am întâlnit încă viața extraterestră. Discuția s-a concentrat în mare măsură pe ceea ce se numește „Marea tăcere” – un concept care se concentrează pe ideea că extratereştrii știu că noi ne aflăm aici, pe Pământ, dar au ales să nu facă niciun contact cu noi.
„Poate că extratereștrii privesc oamenii de pe Pământ, la fel cum privim animalele într-o grădină zoologică”, a declarat președintele METI, Douglas Vakoch. „Cum putem să-i facem pe îngrijitorii grădinii zoologice să se dezvăluie?” Dar, am putea merge cu această idee mai departe şi se ne întrebăm: dacă Pământul se află pur şi simplu în carantină?
„Se pare că extratereștrii impun o „carantină galactică”, deoarece își dau seama că ar fi distructiv din punct de vedere cultural pentru noi să învățăm despre ei”, a declarat co-preşedintele întrunirii, Jean-Pierre Rospars. Cu privire la inteligența extraterestră el a adăugat: „Evoluția cognitivă pe Pământ prezintă trăsături aleatorii, dar și căi previzibile. Considerând împreună componentele previzibile și aleatorii, ne putem aștepta la apariția repetată și independentă a unor specii inteligente în Univers și ar trebui să ne așteptăm să vedem forme similare de inteligență peste tot, mai mult sau mai puţin similare. Nu există niciun motiv să ne gândim că oamenii au atins cel mai înalt nivel cognitiv posibil. Nivele mai înalte ar putea evolua pe Pământ în viitor și ar putea fi deja atinse în altă parte”.