Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

SUA şi China au pus ochii pe Balochistan, o provincie pakistaneză bogată în resurse minerale neexploatate

231

blankIată o ştire din 10 ianuarie 2013 care a trecut neobservată: un atentat terorist în Pakistan. Citez de pe Mediafax:

“Cel puţin 57 de persoane au fost ucise într-un dublu atac sinucigaş comis joi seara la Quetta, în sud-vestul Pakistanului, anunţă poliţia, după un atentat comis în cursul dimineţii, soldat cu 11 morţi. Dublul atentat a vizat un club de biliard foarte frecventat, într-un cartier şiit, conform autorităţilor locale. Primul kamikaze s-a aruncat în aer în club, iar al doilea, după zece minute, la ieşirea din localul aglomerat.”

Ce nu precizează ştirea e faptul că oraşul Quetta (peste 2 milioane de locuitori) este cel mai mare al provinciei pakistaneze Balochistan. Aceasta provincie este situată între Iran, Afghanistan şi Oceanul Indian şi este ce mai mare din Pakistan, ocupând 44% din suprafaţa ţării. Atentatul terorist care a avut loc pe 10 ianuarie 2013 în Quetta vizează de fapt lupta separatiştilor împotriva forţelor guvernamentale. Iar în Balochistan există două grupări care îşi doresc independenţa Balochistanului faţă de Pakistan: etnicii baloch dar şi separatiştii islamişti. De aceea, atentatele teroriste şi micile conflicte armate între separatişti şi forţele guvernamentale sunt la ordinea zilei în Balochistan. Şi aceşti rebeli sunt, în mod clar, ajutaţi de forţe din exterior: ţările arabe, China sau SUA. De ce ar avea interes aceste state pentru o provincie din Pakistan? Din mai multe motive, din care am să enumăr două: zăcămintele naturale şi poziţia geostrategică.

Balochistanul are mari resurse naturale, care nu sunt încă exploatate decât în mică parte; e vorba de rezerve mari de cupru, aur şi zinc; se pare, de asemenea, că există importante resurse de petrol şi gaze naturale, neexploatate. De asemenea, Balochistanul deţine o poziţie strategică împortantă, având ieşire la Oceanul Indian prin oraşul-port Gwadar. Conform revistei “Armed Forces Journal” din iunie 2006, loc.col.Peters are informaţii conform cărora rebelii din Balochistan sunt susţinuţi din umbră de MI6 şi CIA, politica americană faţă de aceste teritorii fiind clasică “divide et impera”, adică “dezbină şi conduce”. În februarie 2012, congresmanul american Dana Rohrabacher a introdus o rezoluţie în Camera Reprezentanţilor a SUA, prin care cere Statelor Unite să sprijine independenţa Balochsitanului (vezi ştirea de pe cotidianul Tribune). Dar nici China nu stă cu mâinile în sân, mai ales că Balochistanul nu e departe de graniţele sale, în această zonă găsindu-se, aşa cum am menţionat anterior, imense zăcăminte naturale.

În mod clar, o să mai auzim de-acum înainte de conflicte armate în zona Balochistanului.

Orgoni Crystal