La marginea de vest a oraşului Sedona (Arizona, SUA) se găseşte o vale numită canionul Boynton. Despre acest canion există următoarea poveste, relatată de un vraci din tribul Lakota Sioux. În secolul al XIX-lea, indienii erau vânaţi de albi; un general urmărise cu armata sa un grup de indieni şi îi fugărise până la canionul Boynton. Întrucât acest canion este o fundătură, generalul s-a gândit că îi era mai uşor să-i lichideze pe indieni. Când însă mai târziu a ajuns cu oamenii săi în vale, acolo nu mai era niciun indian. Şi asta pentru că în canionul Boynton ar exista o intrare într-un tunel, care, sub pământ, ar duce până în California – aşadar la o distanţă de aproximativ 500 de kilometri. Acest tunel n-ar fi fost construit de indieni, ci de o altă civilizaţie; este străvechi, şi indienilor nu le-ar fi permis să atingă obiectele care s-ar găsi în tunel, cu atât mai puţin să le ia de acolo.
După ce în canionul Boynton a fost amenajată o bază – un fel de centru de odihnă cu teren de tenis şi posibilităţi de a înnopta -, a început să se manifeste interes pentru tunel. Acesta este atât de mare, încât armata ar putea intra în el cu autovehicule de mare tonaj, dimensiunea tunelului făcând posibilă transportarea oricărui echipament. Iniţial, centrul de odihnă a servit doar drept „acoperire”, pentru ca să se poată lucra nestingherit. S-au găsit maşini uriaşe construite dintr-un metal inexistent pe Pământ, care au fost duse în „Zona 51”, pentru a fi studiate acolo. Maşinăriile, asemenea unor sextante, aveau un diametru de patru sau cinci metri, aducând aminte de „poarta stelelor” din filmul „Stargate”.
Se pare că tunelul a fost forat mai departe cu utilaje uriaşe, fabricate de Rand Co. Între timp, întreg teritoriul SUA a fost străbătut de tunele şi deja au fost construite optzeci de oraşe subpâmântene, unite toate între ele prin legături feroviare. Vechile tunele ale culturilor anterioare ar fi legate cu cele noi. Aceste oraşe subpâmântene sunt construite la cel mai înalt nivel tehnologic, pentru elita omenirii, în cazul producerii unei catastrofe globale. În toate marile oraşe ale Americii ar exista căi de acces la această reţea de tunele – parţial prin lifturi instalate în marile clădiri publice. Dacă ajungi vreodată în interiorul sistemului, nu mai sunt motive de pus întrebări. Acest sistem de tunele este în totalitate autarhic şi acolo ar fi aplicată o tehnologie care s-ar apropia de science-fiction.