Ştiaţi că… cea mai veche carte din lume este „Cartea etruscă de aur”, ce are peste 2.500 de ani vechime?


Poate că nu v-aţi gândit sau nu ştiaţi până acum, dar cea mai veche carte din lume se numeşte „Cartea etruscă de aur”, care se pare că are peste 2.500 de ani vechime, fiind scrisă în jurul anului 600 î.Hr.

Aşa cum putem citi în această ştire BBC din 2003, întreaga carte este alcătuită din aur de 24 de carate şi constă în 6 foi legate împreună, care conţin ilustrații ale unui călăreț, ale unei sirene, ale unei harfe și ale unor soldați. Cartea a fost găsită cândva la sfârșitul anilor 1950 într-un mormânt descoperit în timpul săpării unui canal de-a lungul râului Strouma din Bulgaria. În 2003, cel care a găsit cartea şi care a cerut să rămână anonim, a donat cartea Muzeului Național de Istorie a Bulgariei. Potrivit directorului muzeului de atunci, Bojidar Dimitrov, autenticitatea cărții a fost verificată de doi experți din Sofia și din Londra.

Etruscii, unul dintre cele mai misterioase popoare antice ale Europei, au migrat din Lydia, în vestul Turciei moderne, până în nordul și centrul Italiei cu aproape 3000 de ani în urmă. Nu s-au găsit multe urme ale civilizaţiei lor. Şi mai misterioasă este limba etruscă, despre care specialiştii au stabilit că nu face parte din familia limbilor indo-europene şi care are o origine incertă.

Foto: BBC.com

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO