Războiul din Iran, o gogoriţă: de ce Iranul nu va fi atacat prea curând de Statele Unite

415

Foarte mulţi analişti politici şi militari cred că un război dintre SUA şi Israel, pe de o parte, şi Iran, pe de altă parte, este inevitabil. Chiar eu am scris pe acest site câteva articole despre acest conflict ce pare inevitabil (https://www.lovendal.ro/wp52/vine-marele-razboi-republicanii-din-congresul-sua-vor-ca-israelul-sa-bombardeze-iranul/, https://www.lovendal.ro/wp52/armada-impotriva-iranului-incepe-un-alt-razboi-urias-in-lume/ sau https://www.lovendal.ro/wp52/razboiul-din-libia-o-conspiratie-a-noii-ordini-mondiale-si-preludiu-pentru-razboiul-din-iran/). Unele ştiri sunt vechi de câteva luni şi totuşi războiul cu Iranul n-a mai avut loc.

Îmi aduc aminte perfect că prin 2003 (la sfârşitul războiului din Iraq) citeam un material cuprinzător şi aparent bine documentat în cotidianul “Ziua” prin care se anunţa inevitabil atacarea Iranului până la sfârşitul anului 2004. S-a mai întâmplat acest lucru? Nu! Chiar ieri m-a abordat pe Yahoo Messenger un cititor al acestui site care m-a întrebat dacă mai are loc războiul cu Iranul. I-am răspuns că da…dar apoi am avut o revelaţie. La naiba! De ani de zile tot aud despre acest presupus război şi nu se mai întâmplă nimic! Aşa că… ce motive am avea să credem că Iranul va fi atacat? De unde această obsesie a unui conflict americano-iranian, obsesie care o găsim în presa internaţională aproape zilnic? Dacă acest război e inevitabil, de ce naiba nu se mai întâmplă? Iată întrebări la care voi încerca un răspuns, sub forma unei ipoteze: războiul dintre SUA/Israel şi Iran nu va avea loc în viitorul apropiat sau mediu! Şi, desigur am să ofer şi câteva argumente:

1) Iranul este o forţă militară activă şi puternică. Armata iraniană are 10 ani de experienţă în conflictul cu Iraq-ul şi în ultimii 20 de ani a fost finanţată masiv, din banii obţinuţi din petrol, pentru a deveni un corp militar de elită. Atât americanii, cât şi evreii, ar avea extrem de mari probleme în a se confrunta cu o asemenea armată puternică. Pierderile de vieţi omeneşti, de echipamente militare şi de bani ar fi imense din partea tuturor părţilor, iar americanii nu au uitat atât de umilitoare lecţie a Vietnamului. În plus, să nu uităm că Iranul e posibil să deţină arme nucleare. Le-ar conveni israeliţilor să încaseze câteva bombe nucleare? Nu cred…

2) Influenţa redusă a taberei pro-război din interiorul politicii americane. Clasa politică americană nu este unanimă în ceea ce priveşte intenţiile de hegemonie americană. Există un conflict dintre aşa-zişii neoconi (războinici – cei care se află în spatele războaielor din Afghanistan – 2001 şi Iraq – 2003 şi care, conform bănuielii mele, se află şi la originea evenimentelor teroriste de la 11 septembrie 2001 – vezi AICI: https://www.lovendal.ro/wp52/marea-conspiratie-a-atacurilor-teroriste-de-la-11-septembrie-2001-partea-1-911-a-fost-o-lovitura-de-stat/) şi moderaţi (cei care nu-şi doresc războiul cu Iranul şi care se află în apropierea preşedintelui american Barack Obama). Eşecul politicii americane din perioada în care neoconii s-au aflat la putere (Dick Cheney, Paul Wolfowitz, John Ashcroft etc. – în perioada mandatului lui George Bush, 2000-2008) au făcut ca influenţa lor să fie substanţial redusă (în Pentagon sau Departamentul de Stat) în timpul mandatului actual al preşedintelui Barack Obama. Dacă Iranul n-a fost atacat în timpul preşedinţiei lui Bush, sunt şi mai slabe şanse ca acest lucru să se întâmple sub administraţia Obama.

3) Naţiunea islamică este puternică în lume. Numărul musulmanilor în lume este de circa 1 miliard de persoane. Iranul, prin liderii ei politici şi religioşi, a reuşit printr-o companie excelentă, să-i mobilizeze pe musulmanii din întreaga lume. Astfel că, în prezent, Iranul este perceput ca fiind patria islamismului, locul în care religia musulmană este apărată de atacurile evreilor şi a Occidentului. Dacă americanii ar face greşeala să facă război cu Iranul, întreaga naţiune musulmană ar sări la gâtul lor. Nu cred că cei de la conducerea Statelor Unite nu şi-au da seama de acest lucru şi şi-ar pune, astfel, în cap pe toţi musulmanii din lume. Să vedeţi atunci câte atacuri teroriste împotriva americanilor ar avea loc…

4) Lobby-ul iranian din America are o influenţă semnificativă. Toţi am auzit de impresionantul lobby evreiesc din America. Dar, nu trebuie să uităm faptul că şi Iranul deţine un lobby la fel de puternic pe coridoarele puterii de la Washington. Şi aici mă refer la Trita Parsi, Hooshang Amir Ahmadi, Christiane Amanpour, dar şi la asistentul personal al secretarului de stat american, Hillary Clinton – Homa Abedin. Dacă în timpul administraţiei lui George Bush, bogata şi influenta elită iraniană din America a avut un rol moderat, în timpul actualului mandat al lui Obama, influenţa ei este din ce în ce mai activă. Învăţând din greşelile şi excesele lobby-ului evreiesc de la Washington, lobby-ul iranian ştie că obţinerea unor obiective mici, pas cu pas, este cheia întregului succes.

Cam acestea ar fi argumentele. Să nu credeţi acum că am convingerea că Iranul nu va fi atacat niciodată de SUA, doar că nu întrevăd această posibilitate în viitorul prea apropiat (adică în următorii ani). Viitorul evenimentelor îmi va dreptate sau mă va contrazice.