Putin şi războiul propagandistic: ce se ascunde în spatele anunţului că ruşii ar fi reuşit să finalizeze un vaccin anti-Covid eficient?

  •  
  •  
  •  
  •  

Una din ştirile “şocante” din zilele trecute îl reprezintă vaccinul împotriva lui Covid-2019 pe care ruşii pretind că l-ar fi descoperit, el fiind deja folosit pe oameni. Vaccinul anti-Covid, denumit “Sputnik V”, a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe de preşedintele Putin, el susţinând că vaccinul a fost testat și pe una dintre cele două fiice ale sale. Putin a mai spus că vaccinul va fi disponibil pentru populație începând cu anul viitor (2021).

Însă unii consideră că anunţul triumfător al preşedintelui Putin este unul pur propagandistic, totul pornind de la denumirea vaccinului – Sputnik – care încearcă să amintească de lovitura de imagine dată de URSS Statelor Unite, odată cu lansarea primului satelit artificial, în 1957, Sputnik.

Problema este însă următoarea: orice vaccin, pentru a fi eficient, are nevoie de cel puţin 2 ani de teste, înainte de a fi băgat pe piaţă. Aşadar, un vaccin anti-Covid n-ar trebui să apară mai devreme de 2022. De aceea, are dreptate ministrul german al Sănătății, Jens Span, care a declarat că vaccinul împotriva Covid-2019 produs în Rusia ar putea fi periculos: ”Problema este că știm foarte puține, pentru că autoritățile ruse nu sunt foarte transparente. Nu au fost teste clinice cu mii de voluntari și poate fi periculos să începi vaccinarea a milioane, dacă nu chiar miliarde de oameni, atât de repede”. Dar, acelaşi lucru era valabil şi dacă alte state ar fi anunţat la fel ca Rusia despre acest vaccin.

Până la urmă, aici nu e mai vorba de preocuparea pentru sănătatea oamenilor, ci de încă un război propagandistic între marile puteri ale lumii. Pe de altă parte, s-ar putea ca niciun vaccin anti-Covid să nu fie eficient, la fel cum nu s-a descoperit până în prezent vreun vaccin anti-SIDA, deşi s-au făcut enorm de multe încercări de peste 30 de ani. A nu se uita că recent directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, declara că se poate să nu descoperim un vaccin viabil pentru Covid-2019. Atunci ar trebui ca lumea să recurgă la alte tratamente…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu