Propunere din 2019 a Uniunii Europene: posibilitatea introducerii până în 2022 a unui paşaport comun de vaccinare pentru toţi cetăţenii europeni

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Un raport publicat de Comisia Europeană la sfârșitul anului 2019 relevă faptul că Uniunea Europeană a fost preocupată de programele de vaccinare cu mult înainte de actuala pandemie de coronavirus. Scopul foii de parcurs este, printre multe altele, posibilitatea introducerii unui „card / pașaport comun de vaccinare” pentru toți cetățenii UE.

Această propunere va apărea în fața Comisiei Europene în 2022, urmând ca un „studiu de fezabilitate” să fie realizat între 2019 şi 2021 (adică, până acum, suntem cam la jumătatea drumului).

Aşadar, „Foaia de parcurs pentru vaccinare” nu este un răspuns improvizat la pandemia Covid-19, ci mai degrabă un plan din 2018, când Uniunea Europeană a lansat un sondaj privind atitudinea publicului față de vaccinuri intitulat „Starea încrederii în vaccinuri 2018″. Această cercetare poate fi citită AICI: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/2018_vaccine_confidence_en.pdf.

Pe baza acestei cercetări, Uniunea Europeană a comandat apoi un raport tehnic intitulat „Proiectarea și punerea în aplicare a unui sistem informațional despre imunizare”, cu privire la, printre altele – la posibilitatea apariţiei unui sistem de monitorizare a vaccinărilor la nivelul întregii Uniuni Europene. Raportul tehnic îl puteţi citi AICI: https://www.ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/designing-implementing-immunisation-information-system_0.pdf.

În al treilea trimestru al anului 2019, aceste rapoarte au fost combinate cu cea mai recentă versiune a „Foii de parcurs pentru vaccinare”, un plan de politici pe termen lung pentru a răspândi „conștientizarea și înțelegerea” vaccinului, a combate „miturile vaccinului” și „ezitarea folosirii vaccinului”. Puteți citi întreaga foaie de parcurs AICI: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/10actions_en.pdf.Iată câteva dintre aspectele importante ale foii de parcurs:

* „Examinarea fezabilităţii dezvoltării unui card / pașaport comun de vaccinare pentru cetățenii UE”;
* „Dezvoltarea ghidurilor UE pentru crearea unor sisteme electronice complete de informații privind imunizarea, în scopul monitorizării eficiente a programelor de imunizare.”
* „Depășirea barierele legale și tehnice care împiedică interoperabilitatea sistemelor naționale de informare privind imunizarea”.

Pe 12 septembrie 2019, la Bruxelles are loc „Summit-ul global pentru vaccinare UE-OMS”, care s-au discutat „10 acțiuni pentru vaccinarea pentru toți”. Citiţi foaia evenimentului AICI: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/10actions_en.pdf.

blank


  •  
  •  
  •  
  •