Proiectul Iceworm: baze ultrasecrete americane sub gheţurile Groenlandei, pentru a lansa arme nucleare împotriva Moscovei!

3.808 vizualizari

ORAS SECRET ARCTICAÎn zona Arcticii, mai precis sub gheţurile Groenlandei, se află construită o bază secretă militară americană, care a fost ridicată la sfârșitul anilor 1950, în timpul Războiului Rece, în scopuri de „cercetare”. Pentru a studia fezabilitatea lucrului sub gheață, un proiect „de acoperire”, cunoscut sub numele de „Camp Century” a fost lansat în 1960. Cu toate acestea, condițiile de gheață instabile din stratul de gheaţă a dus la anularea proiectului în 1966. În cele din urmă, s-a aflat că obiectivul final din Camp Century a fost acela de a plasa rachete cu rază medie acţiune, sub gheaţă, destul de aproape de Moscova, pentru a lovi ținte din Uniunea Sovietică. Acest lucru a fost ținut secret de guvernul danez, care deține Groenlanda, teritoriu ce era în mod legal drept o „zonă liberă nucleară”, în conformitate cu politica daneză.

Detaliile proiectului bazei de rachete au fost clasificate timp de zeci de ani, până în ianuarie 1997, când Institutului Danez de Politică Externă (DUPI) i s-a solicitat de către Parlamentul danez cercetarea istoriei armelor nucleare din Groenlanda în timpul scandalului Thulegate. Un raport a confirmat faptul că SUA a stocat arme nucleare în Groenlanda până în 1965, în contradicție cu asigurările ministrului de externe danez, Niels Helveg Petersen, că armele au fost în spațiul aerian al Groenlandei, dar niciodată pe teren. Raportul DUPI a relevat, de asemenea, detalii cu privire la proiectul Iceworm, un plan secret al armatei Statelor Unite, pentru a stoca până la 600 de rachete nucleare sub calota de gheață din Groenlanda.

În 1968, un bombardier american, B-52, a aterizat forţat în Groenlanda, având la bord o cantitate foarte mare de arme nucleare, contaminând astfel o mare parte din zona de aterizare. Tot acest eveniment ar fi rămas „top secret” şi nimeni nu ar fi ştiut nimic, dacă nu ar fi existat un ziarist de la radio care a investigat întreaga operaţiune.

Precum spuneam mai sus, proiectul Iceworm era numele de cod al unui program top secret al armatei americane din timpul Războiului Rece, pentru a construi o rețea de zone de lansare a rachetelor nucleare mobile, de sub stratul de gheaţă din Groenlanda. Obiectivul final era acela de a plasa rachete cu rază medie de acţiune sub gheaţă, destul de aproape de Moscova, pentru a lovi ținte din cadrul Uniunii Sovietice, iar acest lucru a fost ținut secret de guvernul danez. Pentru a studia fezabilitatea lucru sub gheață, un proiect extrem de mediatizat, cunoscut sub numele de „Camp Century” a fost lansat în 1960. Cu toate acestea, condițiile de gheață instabile din stratul de gheaţă a provocat ca proiectul să fie anulat în 1966.

Aşadar, în lume, unde mai vedeţi o serie de proiecte mai deosebite şi foarte mediatizate, să stiţi că acolo au loc proiecte extrem de secrete, de care noi nu trebuie să ştim. Însă, putem bănui.