„Podul uriaşilor” peste Dunăre, între Galaţi şi Brăila – o construcţie misterioasă din vremuri biblice, când trăiau giganţi pe Terra


Acum peste 2.000 de ani, existau mai multe poduri peste Dunăre, iar cel mai celebru pare a fi cel de la Drobeta (care, apropo, a fost construit de inginerii daci, nu de Apolodor din Damasc – vedeţi articolul: Încă o minciună istorică: nu Apolodor din Damasc a construit podul peste Dunăre, ci inginerii daci pe timpul lui Burebista!).

Dar, a mai existat şi alte poduri peste Dunăre din timpuri istorice? Se pare că da, ca cel de la Brăila-Galaţi, care ar fi unit Dobrogea cu Moldova (apropo – abia anul acesta, 2018, s-a semnat de către Guvernul României contractul pentru construcţia unui pod care să traverseze Dunărea în zona Galaţi-Brăila).

În elucidarea acestei probleme, o contribuţie poate aduce cercetarea arhivistică, în manuscrisul 730 de la Arhivele statului, la pagina 82 v, unde este consemnată o veche legendă din regiunea Brăilei potrivit căreia, acum 200 de ani, un paşă ar fi servit prânzul pe o zi caldă, stând în tihnă… deasupra valurilor Dunării! În cazul în care istorisirea conţine un sâmbure de adevăr, se naşte întrebarea: pe ce va fi stat aşezat năstruşnicul paşă? Fusese atunci o toamnă secetoasă, iar apele bătrânului fluviu scăzuseră mult, dând, probabil, la iveală o construcţie mai veche sau rămăşiţele unei astfel de construcţii.

Să fi avut oare podul de la Drobeta pereche într-un al doilea pod transdanubian de piatră, întins peste cotul de la Brăila-Galaţi? Cel puţin aşa presupune Epites, medicul carantinei Brăila, intr-un raport al său din anul 1834, în care a lăsat chiar o descriere sumară a unei porţiuni de pod, pe care-l atribuie lui Constantin cel Mare. Localnicii îl supranumiseră „Podul uriaşilor”.

Dăm, mai jos, copia raportului arheologic întocmit de doctorul Epites:

„Scăzând apa Dunării de vreo câteva zile atât de mult, au ieşit la vedere un pod de piatra în mijlocul Dunării, care, după spusele unor locuitori mai bătrâni, nu s-a văzut de când cu nemţii şi după spusele altora, zice că un paşă a mâncat deasupra podului la anul 1816. În sfârşit, acel pod era pe nevăzute cunoscut corăbierilor trecători şi unor locuitori sub denumirea de „Podul uriaşilor” sau „Podul lui Constantin împărat”. Cu toate acestea, este de mirare că se află astfel de zidire din veacurile trecute, în mijlocul Dunării, unde adâncimea ei este de 15-16 stânjeni.

Şi, fiind aceasta un obiect interesant la istoria Ţării Româneşti, l-am luat îndeaproape în băgare de seamă. Aşadar, vreo câteva zile mai înainte m-am dus cu domnul director, secretarul si alţii la căpitanul de port, pentru a cerceta poziţia şi tărimea lui, felurile de pietre ce s-au întrebuinţat la clădirea lui şi adâncimea din jurul său. Am luat şi feluri de pietre corasan (var lucrat cu nisip), scoen şi altele, dintr-acea construcţie, pe care le-am trimis d-lui Poenaru, directorul Şcoalei Naţionale, spre păstrare în Muzeul Naţional.

Descrierea Podului Uriaşilor – pe scurt – ce se află în mijlocul Dunării: poziţia podului este între poarta mică o oraşului Brăila şi satul Iarba Dulce, adică cu depărtare de la carantină cam de un sfert de ceas. Lungimea este ca de 4 1/2 până la 5 stânjeni, lăţimea de 2 1/2 până la 3.

Istoria universală vorbeşte de mai multe poduri făcute pe Dunăre, dar acest pod, mai cu seamă, se vede că este de către Constantin împăratul întocmit”.

Dacă acest raport spune că podul ar fi fost construit pe timpul împăratului roman Constantin cel Mare, deci undeva la începutul secolului al IV-lea d.Hr., totuşi, conform site-ului braila24.ro, acest pod ar fi fost opera umanoizilor gigantici menționați în “Geneză” și ar fi făcut legătura între două cetăți ale lor (Brăila și Turcoaia/Iglița), cu mult înainte de Potopul lui Noe. Puțini sunt localnicii care mai știu legenda, dar podul scufundat a dat locului o reputație stranie. Pescarii spun că aud zgomote nefirești din adâncuri, în nopțile fără lună, așa că preferă să nu poposească acolo. Anafoarele sunt mai multe și mai mari, menite parcă să-i țină la distanță pe curioși. “Spiritele uriașilor păzesc încă podul și comoara îngropată acolo”, sunt de părere bătrânii.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock