Pata solară AR 1302 va provoca în perioada următoare o furtună geomagnetică severă

14
4.738 vizualizari

Sciencedaily ne anunţă o ştire înspăimântătoare:

O furtună geomagnetică de la puternică până la severă se află în curs de formare, după impactul unei ejecţii de masă a coroanei Soarelui ce a avut loc pe 26 septembrie 2011. Laboratorul spaţial Goddard (aparţinând NASA) a raportat o compresie puternică a magnetosferei Pământului. Simulările arată faptul că plasma vântului solar a penetrat până în apropierea sateliţilor geosincroni ai Pământului. În perioada următoare, pe cer vor putea fi observate multiple aurore polare.

Deşi în prezent ea nu are un curs direct spre Pământ, pata solară AR 1302 (aşa cum a fost ea denumită) nu arată semne de calmare, ea putându-se îndrepta spre planeta noastră oricând în câteva zile.

P.S. Nu se cunoaşte încă care vor fi efectele asupra Pământului în perioada următoare, dar am putea să ne aşteptăm la întreruperi de energie electrică şi la perturbări grave ale sistemului de telecomunicaţii.

Pentru cei care nu ştiu ce reprezintă şi cum se formează furtunile geomagnetice, voi relua o explicaţie dată într-un articol anterior de-al meu. La scurt timp după lansarea primilor sateliţi, omenirea a descoperit vântul solar, o scurgere continuă de plasmă fierbinte din coroana solară. La o anumită distanţă faţă de Pământ, în direcţia Soarelui, acolo unde energia vântului solar se echilibrează cu câmpul magnetic al Pământului, particulele vântului solar îşi schimbă direcţia şi înconjoară Pământul, formând un vid de plasmă asemănător unei comete, denumit magnetosferă. Mărimea structurii sofisticate depinde de presiunea vântului solar şi, astfel, de activitatea solară. Coada magnetosferei, care se întinde pe sute de mii de kilometri în direcţia opusă Soarelui, acumulează energie magnetică. Din când în când, ea explodează, încălzind plasma şi creând curenţi electrici puternici (de milioane de amperi). Când asemenea explozii au loc una după alta, magnetosfera se umple cu plasmă fierbinte, în timp ce curenţii săi electrici înconjoară spaţiul din apropierea Pământului. Aceste fenomene poartă numele de furtuni geomagnetice.

Curios că prea multe furtuni solare au loc în ultimii ani pe Pământ. Aşa cum am spus într-un articol anterior (https://www.lovendal.ro/wp52/studiu-stiintific-rus-haosul-economic-si-social-in-care-a-intrat-omenirea-e-cauzat-de-prezenta-unui-obiect-masiv-si-ascuns-dincolo-de-pluto/) e posibil ca aceste furtuni să fie efectul prezenţei unui obiect masiv şi ascuns, situat dincolo de Pluto, şi care afectează Soarele nostru.