Oficialii americani din Cuba şi China sunt atacaţi cu arme sonice secrete?

  •  
  •  
  •  
  •  

Departamentul de Stat al SUA pretinde că un diplomat angajat la Consulatul American din Guangzhou (China), a avut parte de senzații anormale de sunete și presiuni. Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că simptomele medicale sunt foarte asemănătoare cu simptomele raportate de angajaţii americani care lucrează la Ambasada Americană din Cuba. „Avem echipe medicale care se deplasează pe teren. Lucrăm să vedem ce s-a întâmplat atât în ​​Havana, cât și în China”, a declarat secretarul de stat american.

Oficialul american din China a raportat că a avut parte de aceste simptome fizice de la sfârșitul anului 2017 până în aprilie 2018, când s-a întors în SUA, pentru evaluarea medicală. Această evaluare a constatat că simptomele oficialului americane sunt similare cu cele ale unei persoane care a suferit o traumă la cap.

Statele Unite au un consulat în Guangzhou, orașul comercial-port din sudul Chinei. Guvernul chinez a asigurat SUA că investighează chestiunea și că va lua măsuri adecvate.

Mai multe „atacuri suspecte cu arme sonice” au afectat mai mulţi diplomați și membrii familiilor acestora din Havana începând cu noiembrie 2016, ceea ce i-a determinat pe americani să-şi retragă tot personalul neesențial de la ambasadă și să expulzeze 15 diplomați cubanezi în 2017. Însă, Cuba a negat orice implicare în aceste atacuri.

Un studiu publicat în „Journal of American Medical Association” a constatat că 21 de oficiali guvernamentali din Havana au prezentat disfuncţii permanente cognitive, vestibulare și oculomotorii, precum si dureri de cap si tulburări de somn, asociate cu fenomene senzoriale auditive de origine necunoscută. Acestor 21 de angajaţi li s-au afectat reţelele neuronale, fără să aibă traumatisme craniene.

Dr. Charles Rosenfarb, director medical al Departamentului de Stat, a declarat unui subcomitet al Senatului american în luna ianuarie 2018, că angajații ambasadei din Cuba au asociat debutul acestor simptome cu prezenţa unor sunete neobișnuite sau senzații auditive, ca de exemplu, „un fascicul tăios de sunet” sau „o presiune intensă în urechi”.

Departamentul de Stat declară că nu știe ce a cauzat simptomele raportate în Guangzhou și nu are cunoștință de alte cazuri similare din China, neputând încă să facă vreo conexiune certă cu simptomele din Cuba.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): npr.org


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu