Oamenii de ştiinţă pot „hăckui” cu succes creierul nostru, pentru a afla date confidenţiale, ca parole sau conturi bancare

2.681 vizualizari

Aţi vizionat filmul Johnny Mnemonic (1995), în care rolul principal e deţinut de Keanu Reeves? Dacă nu, am să vă citez rezumatul său, preluat de pe Cinemagia.ro:

„În secolul 21, informaţia este cea mai de preţ valoare. Într-o lume în care cyberspaţiul este un mediu banal, confortabil pentru realitate, cele mai valoroase informaţii trebuie transportate pe cele mai sigure căi, adică prin creierul uman. Johnny (Keanu Reeves) se declară a fi un curier profesionist şi oferă servicii ultimul răcnet, excluzând riscuri că nesiguranţa sau scurgeri de informaţii, iar confidenţialitatea este garantată. Johnny garantează transportul sigur al informaţiilor pentru un preţ bun oamenilor de ştiinţă din firma Pharmakom, una dintre cele mai puternice corporaţii din lume.

Preţul care i-a fost oferit este mare, însă Johnny plăteşte cu hotărârea pe care o ia preţul propriei memorii. Trebuie să i se instaleze toată informaţia pe un cip care-i va fi introdus în creierul lui. Numai că pentru a avea loc atât de multă informaţie, Johnny este nevoit să-şi abandoneze propria memorie pentru a lăsa loc listei cu clienţii secreţi şi importanţi ai corporaţiei. Acum, el doreşte să-şi recupereze memoria înapoi, însă pentru asta trebuie să plătească un preţ scump, atât de scump încât pentru a se achita mai trebuie să facă un ultim drum care-l poate costa viaţa.”

Ei bine, după 17 ani, adică în anul 2012, realitatea acestui film tinde să devină realitate. Citez o ştire de pe site-ul CBS Seattle, intitulată „Oamenii de ştiinţă au reuşit ‘să hăckuiască’ creierul uman pentru a obţine date private”. Conţinutul acestei ştiri pare un fel de SF:

Cercetătorii de la Universitatea din California şi Universitatea din Oxford au găsit o cale pentru a extrage informaţii cruciale din mintea unei persoane, ca de exemplu numărul PIN sau contul bancar. Pentru aceasta, oamenii de ştiinţă au folosit un dispozitiv Emotiv EPOC care costă 299 de dolari şi care permite utilizatorilor să interacţioneze cu computerul cu ajutorul gândurilor. (Observaţie: Dispozitivul Emotiv EPOC, construit de firma australiană Emotiv Systems, se bazează pe tehnologia electrocefalografică, permiţând jocurilor video să fie influenţate de mintea şi expresiile faciale ale jucătorilor).

Apoi, oamenii de ştiinţă au aşezat subiecţii în faţa unui monitor de calculator, arătându-le o serie de imagini ale unor bănci, oameni şi coduri PIN. În continuare, s-au urmărit citirile venite de pe creier, în special semnalul P300. Acest semnal apare atunci când o persoană recunoaşte ceva ce are o anumită semnificaţie pentru domnia sa. Oamenii de ştiinţă care au condus experimentul au descoperit că ei pot reduce caracterul întâmplător al imaginilor cu procente cuprinse între 15 şi 40%, dându-le astfel o şansă mai bună subiecţilor în a ghici răspunsul corect.

Cercetătorii au mai aflat că semnalul P300 poate fi folosit cu succes la detectarea minciunilor pe care o persoană le poate spune, fiind mai bun decât tradiţionalul „detector de minciuni”.

P.S. Această ştire îmi arată care va fi trendul în viitor. Se vor realiza dispozitive din ce în ce mai sofisticate, cu ajutorul cărora toate gândurile ne vor putea fi citite. În februarie 2012, scriam un articol (https://www.lovendal.ro/wp52/oamenii-de-stiinta-au-creat-un-computer-care-citeste-gandurile-oamenilor-si-le-transforma-in-cuvinte/) despre computerul care poate citi gândurile oamenilor şi le transforma în cuvinte. Adio intimitate! Nici măcar nu vom putea gândi ceva, fără ca cineva, de deasupra noastră (Oculta Mondială), să pătrundă în adâncul minţilor noastre…