Oamenii de ştiinţă nu pot să dezlege un mare mister al lumii: ce s-a întâmplat în anul 773 pe Pământ? Cronicile vremii vorbesc de un „mare cucifix roşu” pe cer, precum şi de „două scuturi roşiatice micătoare”….


raze cosmice Pamant 773În noiembrie 2012, un grup de oameni de ştiinţă japonezi a făcut o descoperire remarcabilă, pe care o mare parte din mass-media mondială a trecut-o cu vederea. Fusa Miyake şi colegii săi de la Universitatea din Nagoya (Japonia) au studiat inelele de copaci de cedru; ei au observat că nivelul de concentrare al carbonului-14 din arborii de cedru japonezi a crescut brusc între anii 774 şi 775; alţii au găsit rezultate asemănătoare aproape de anul 773.

Aşadar, ce-a cauzat creşterea bruscă a nivelului de carbon-14? Astronomii sunt de acord cu faptul că „vinovatul” se află în spaţiul cosmic, dar încă nu se cunoaşte exact sursa extraterestră. Carbonul-14 este generat în atmosferă de razele cosmice care lovesc atomii de azot, determinându-i să absoarbă un neutron. Dar, întrucât carbonul-14 este radioactiv, este normal ca el să redevină azot, având un timp de înjumătăţire de 5.700 de ani. Foarte recent, oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit faptul că producţia de carbon-14 nu apare doar pe Pământ, ci în întreg Universul, acolo unde razele cosmice interacţionează cu azotul. De exemplu, cometele conţin adesea gheaţă amonică şi astfel va apărea şi o fracţiune de carbon-14, produs odată cu bombardamentele razelor cosmice.

Astfel încât apare o posibilitate foarte interesantă, şi anume ca Pământul să fi fost lovit în anul 773 de o cometă şi astfel, în urma impactului, planeta s-a umplut cu carbon-14. Dar alţi oameni de ştiinţă, ca Ilya Usoskin de la Univeristatea Oulu (Finlanda) şi Genadi Kovaltsov de la Institutul Fizico-Tehnic din St Petersburg (Rusia) au respins categoric această posibilitate. Ei au calculat că în atmosfera Pământului trebuie să fi ajuns o cantitate totală de circa 18 kilograme de carbon-14. Ţinând cont de acest lucru, care ar fi trebuit să fie dimensiunea minimă a unei comete responsabile pentru eliberarea în atmosferă a unei asemenea cantităţi de carbon-14? În urma calculelor, s-a aflat că obiectul ceresc nu ar fi putut avea o dimensiune mai mică de 100 km; la o asemenea dimensiune, cometa ar fi lăsat un crater semnificativ pe planetă. Absenţa unei dovezi pentru un asemenea eveniment dramatic face ca ipoteza cometei să fie una invalidă.

Unica posibilitate rămasă ar fi aceea că acest carbon-14 ar fi fost creat în atmosfera Pământului. Există două posibilităţi pentru acest lucru:

(1) o supernovă din apropiere ar fi adus în sistemul nostru solar o cantitate imensă de raze cosmice; însă nu există până acum vreo înregistrare istorică care să confirme că în anul 773 ar fi fost observată pe cer o stea extrem de strălucitoare.

(2) emiterea bruscă a Soarelui a particule de energie; cu alte cuvinte, ar fi avut o „super explozie” de o mie de ori mai mare şi mai puternică decât cea obişnuită. În 2013, astronomii au calculat faptul că stelele precum Soarele pot avea parte de „super explozii” o dată la 3.000 de ani. Există câteva sugestii interesante care ar arăta că în acele vremuri s-a petrecut ceva interesant în atmosfera Pământului. De exemplu, într-un text englezesc din anul 774 se spune: „Anul acesta a apărut pe cer un crucifix roşu, după apus”. În anul 776, un text german descrie „două scuturi roşiatice” care se mişcau deasupra unei biserici, pe cer, în timpul campaniei lui Charlemagne împotriva saxonilor.

Desigur, aceste texte nu constituie o dovadă directă, dar ar putea da nişte indicii a faptului că oamenii din acele vremuri au observat ceva ciudat pe cer. Deocamdată, creşterea bruscă a nivelului de carbon-14 rămâne un mister. Dar, orice ar fi fost, cauza se află tot în spaţiul cosmic.

Sursa: medium.com.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock