Oamenii de ştiinţă englezi au găsit dovezi că există o stare superioară de conştiinţă – pentru prima dată în istorie

229

Un studiu realizat de Universitatea din Sussex a dezvăluit dovezi științifice care sugerează că a fost găsită o stare mai înaltă a conștiinței. Astfel, oamenii de ştiinţă din domeniul neurologiei  au descoperit o creștere a diversității semnalului neural – care măsoară activitatea creierului și complexitatea sa – în cazul celor care au luat medicamente psihedelice, în comparație cu starea normală.

Aceasta este prima dată când un studiu a dezvăluit diversitatea semnalului cerebral. Diversitatea semnalului cerebral oferă un indice matematic al nivelului de conștiință. De exemplu, cei care sunt treji au o activitate neuronală mai diversă decât cei care dorm. Studii au mai fost întreprinse în trecut și acestea s-au axat pe stările inferioare de conștiință, ca de exemplu în cazul persoanelor aflate sub anestezie, în somn și într-o stare vegetativă.

Co-directorul Centrului Sackler pentru Ştiința Conștiinței, profesorul Anil Seth, a spus că descoperirea a arătat că un creier sub influenţa psihedelicilor se va comporta mult diferit faţă de un creier normal. Într-o stare psihedelică, activitatea electrică a creierului este mai puțin integrată și mai puțin previzibilă decât creierul cuiva aflat într-o stare de veghe conştientă; cercetătorii pot spune că o stare psihedelică este văzută ca un nivel superior al conștiinței.

În timpul studiului, au fost analizate datele care au fost colectate de către cei de la Universitatea din Cardiff și de la Imperial College din Londra. Voluntari sănătoși au primit unul din cele trei medicamente care sunt cunoscute pentru a provoca o stare psihedelică: LSD, ketamină și psilocibină. Cercetătorii au folosit tehnologia de imagistică a creierului pentru a măsura câmpurile magnetice produse de creier şi au concluzionat că în toate cazurile diversitatea semnalului neuronal a fost mai mare. Asta nu înseamnă că starea psihedelică este starea de conștiință mai dezirabilă sau mai bună, însă arată că starea de creier psihedelic se întâmplă să fie distinctivă și este legată de schimbări globale la nivelul conștienţei.

Poate că de asta oamenii se droghează… şi asta pentru că acest lucru îi duce către o stare de conştiinţă superioare celei normale.

Sursa (traducerea şi adaptarea): sussex.ac.uk