O nouă conspiraţie evreiască? Un cabalist evreu de acum 2.000 de ani a aproximat vârsta Universului ca şi astronomia modernă

115

big-bang 20Azi, în timp ce căutam nişte informaţii pentru documentarea unui articol, am aflat un fapt care m-a pus adânc pe gânduri. E vorba de un cabalist evreu, pe nume Nechunya ben Hakhanah, care a trăit în primul secol d.Hr. în Iudeea. Se pare că acest cabalist era un cosmolog desăvârşit, căci a afirmat, printre altele, că dacă am cunoaşte cum să folosim cele 42 de nume de litere pentru Dumnezeu, atunci am putea descifra lungimea timpului dintre crearea Universului şi crearea omului. În viziunea sa, Universul nu are doar câteva mii de ani, aşa cum apare în Biblie, ci aproximativ 15 miliarde de ani! Cum a ajuns la această cifră Nechunya ben Hakhanah acum 2.000 de ani, atunci când nu existau instrumente moderne de măsurare a vârstei Universului, e un lucru remarcabil. Cu atât mai remarcabil cu cât ştiinţa modernă apreciază vârsta Universului între 13,5 şi 14 miliarde de ani. Înseamnă că acel cabalist nu s-a înşelat atât de mult, ţinând cont că o perioadă mare de timp, oamenii au crezut că Universul n-are mai mult de 4.000-6.000 de ani vechime.

Totuşi, acest lucru m-a pus serios pe gânduri. Eu nu cred că acel cabalist era un cosmolog nemaipomenit, ci mai degrabă cred faptul că există o anumită conspiraţie prin care vârsta Universului a fost aproximată după scrierile lui Nechunya ben Hakhanah. De ce? Pentru că ştiinţa modernă trebuie să demonstreze că creştinismul se înşeală, iar iudaismul, prin curentul său “practic” Cabala are dreptate (Cabala este un curent religios în iudaism, un amestec de practici demonice, filosofie păgână, gnosticism şi Bibie evreiască).