Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Noul coronavirus ar putea fi distrus de ultrasunete – spune un nou studiu ştiinţific

  •  
  •  
  •  
  •  

blank
Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

De când s-a produs pandemia COVID-19 în 2020, oamenii de știință s-au concentrat pe mai multe strategii de limitare a răspândirii virusului: măști, distanțare socială și vaccinuri. Dar există alte modalități prin care știința ar putea ajuta la protejarea oamenilor de acest virus?

O metodă poate sta în acustică. Într-un studiu recent publicat în Journal of the Mechanics and Physics of Solids, cercetătorii au folosit modele de computer pentru a testa dacă vibrațiile cu ultrasunete ar putea să deterioreze sau să omoare virusul SARS-CoV-2.

Ultrasunetele sunt unde sonore care au frecvențe mai mari, şi astfel nu pot fi auzite de către oameni. Profesioniștii din domeniul medical folosesc adesea ultrasunetele pentru imagistica de diagnostic: prin transmiterea ultrasunetelor prin corp, se pot utiliza dispozitive (ecografii) pentru a înregistra undele sonore care revin înapoi, ceea ce creează imagini ale interiorului corpului.

Dar ultrasunetele pot fi utilizate și terapeutic. De exemplu, printr-o tehnică numită litotripsie, medicii pot folosi unde ultrasonice pentru a pulveriza calculii renali mari în bucăți mai mici. Este similar cu un cântăreț de operă, care este capabil să spargă un pahar de vin cântând cu voce tare la un anumit ton.

În noul studiu, cercetătorii au explorat modul în care ultrasunetele ar putea avea același tip de efect asupra virusului SARS-CoV-2. Deși oamenii de știință au încă multe de învățat despre structura exactă a noului coronavirus, cercetătorii au reușit să construiască modele ale noului virus pe baza structurilor cunoscute ale altor coronavirusuri.

„Natura a dotat virușii cu o caracteristică periculoasă – coroana”, au scris cercetătorii. „Multe virusuri învelite, inclusiv gripa, HIV și SARS aparțin acestei familii. Coroana este compusă din receptori, care joacă un rol esențial în ciclul reproductiv al virusului”.

blankCercetătorii au creat diferite modele ale noului coronavirus și apoi au folosit simulări pe computer pentru a determina frecvențele la care vibrațiile acustice ar putea deteriora părțile cheie ale virusului, și anume coroane. Rezultatele au arătat că vibrațiile ultrasunetelor cuprinse între 25 și 100 megahertzi au cauzat ruperea coroanei și a vârfurilor ei aproape imediat.

„Am demonstrat că, sub acţiunea cu ultrasunetele, coroana și vârfurile coronavirusului vor vibra, iar amplitudinea acelei vibrații va fi foarte mare, producând tulpini care ar putea rupe anumite părți ale virusului, afectând vizibil membrana exterioară și, eventual, daune invizibile către ARN din interior”, a declarat pentru Tomasz Wierzbicki, profesor de mecanică la MIT News.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări înainte ca ultrasunetele să poată fi utilizate ca tratament preventiv sau terapeutic pentru noul coronavirus. Dar rezultatele sunt promițătoare, deoarece frecvențele cu ultrasunete care au afectat coronavirusul se încadrează într-un interval considerat sigur pentru oameni.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencedirect.com


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu