Nebunie totală! În 2017 va avea loc primul transplant de cap de om! Ăştia chiar cred că se poate aşa ceva!?

9.148 vizualizari

transplant de cap 3Iată o ştire care mi se pare una SF, dar oamenii de ştiinţă spun că ea este posibilă: transplantul de cap uman! Citez această ştire uluitoare de pe NewScientist.com:

Un plan radical pentru transplantul unui cap de om în corpul altcuiva este programat a fi anunțat. Dar astfel de intervenţie chirurgicală chiar posibilă? Prima încercare din lume pentru transplantul unui cap de om va fi lansată în acest an (2015), la o conferință chirurgicală din SUA. Ideea a fost propusă pentru prima dată în 2013 de către Sergio Canavero de la Grupul de Neuromodelare Avansată din Torino (Italia). El vrea să folosească o intervenție chirurgicală pentru a prelungi viaţa oamenilor, ai căror muşchi şi nervi au degenerat sau ai căror organe sunt „ciuruite” de cancer. Acum, el susține că obstacolele majore, cum ar fi fuzionarea măduvei spinării și prevenirea sistemul imunitar al organismului de respingere a capului sunt depășite, iar intervenția chirurgicală ar putea fi gata cât mai curând în 2017.

Dar este societatea pregătită pentru astfel de intervenţii chirurgicale importante? Prima încercare de transplant de cap a fost efectuată pe un câine de chirurgul sovietic Vladimir Demihov în 1954. Capul unui căţeluş şi membrele anterioare au fost transplantate pe partea din spate a unui câine mare. Demihov a efectuat mai multe încercări suplimentare, dar câinii au supraviețuit doar între două și șase zile.

Primul transplant de cap care a avut un oarecare succes, în care un cap a fost înlocuit cu altul, a fost realizat în 1970. O echipă condusă de Robert White, de la Universitatea de Medicină din Cleveland (Ohio, SUA) a transplantat capul unei maimuțe pe corpul altei maimuţe. Deşi maimuţa nu-şi putea mișca corpul (pentru că nu era conectată la coloana vertebrală), ea a fost capabil să respire cu asistență artificială. Maimuța a trăit timp de nouă zile până când sistemul imunitar a respins capul.

Sergio Canavero a publicat un rezumat al tehnicii de transplant de cap, care ar permite medicilor să transplanteze un cap pe un corp nou. Aceasta implică răcirea capului destinatarului și a organismului donator, pentru a prelungi timpul celulelor ce nu pot supraviețui fără oxigen. Țesutul din jurul gâtului este disecat și vasele de sânge majore sunt legate prin utilizarea de tuburi mici, înainte ca măduva spinării a fiecărei persoane să fie tăiată. Capul destinatarului este apoi mutat în corpul donatorului, iar cele două capete ale măduvei spinării – care se aseamănă cu două pachete ambalate de spaghete – sunt împreunate. Pentru a realiza acest lucru, Canavero intenționează să spele zona cu o substanță chimică numită polietilen glicol; la fel cum apa caldă face ca spaghetele să se unească, la fel şi polietilenglicolul încurajează această împreunare.

Mai departe, muşchii si vasele de sânge vor fi suturate, iar beneficiarul transplantului va sta într-o comă timp de trei sau patru săptămâni pentru a preveni deplasarea. Electrozi implantaţi ar oferi stimularea electrică regulată a măduvei spinării, deoarece cercetarea sugerează că acest lucru poate consolida conexiunile nervoase noi. În cazul în care beneficiarul se trezește, Canavero prezice că el va putea să se mişte într-un an de zile.

Totuşi, anumiţi specialişti se îndoiesc că acest transplant de cap uman va putea fi realizat vreodată cu succes. Harry Goldsmith, profesor clinic de neurochirurgie de la Universitatea din California, spune că şansa de reuşită a transplantului este extrem de mică: „Nu se poate face. Nu cred că va funcționa vreodată; există prea multe probleme şi nimeni nu va fi sănătos, fiind ţinut în comă artificială 4 săptămâni.”

P..S. Eu nu am înţeles din ştirea aceasta cine va fi organismul donator: un om mort deja? Păi dacă e mort deja, cum vor funcţiona celelalte organe? Apoi, într-adevăr e o mare prostie. Mintea şi conştiinţa nu sunt produsul creierului (al capului) unei persoane, ci sunt transcendente. Nu poţi muta ceva nematerial (cum este mintea) dintr-un corp în altul, iar lucrul acesta s-ar putea petrece doar prin controversatul proces al reîncarnării. Sunt unii oameni de ştiinţă ori prea nebuni la cap, ori vor să mai sugă nişte bani de la nişte organizaţii sau fundaţii credule, care ar putea finanţa una asemenea proiect utopic.

Despre acest transplant de cap am mai scris un articol în 2013 (Proiectul HEAVEN: Transplantul de cap de om e mai aproape ca niciodată! Monştrii din antichitate au fost obţinuţi prin inginerie genetică?). Acolo mă întrebam dacă nu cumva în trecut s-au mai folosit asemenea tehnici genetice, din moment ce existau monştri de genul – un vultur cu un cap de leu sau un cal având un cap de om.