Marile proteste din Chile împotriva politicilor neoliberale – ignorate şi minimizate de „mass-media globalistă”

1.684 vizualizari
Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Începând cu a doua jumătate a lunii octombrie 2019, în Chile au izbucnit mari demonstraţii şi revolte de stradă, pe care „mass-media oficială” nu le-a prezentat aşa cum ar trebui s-o facă. „Ne aflăm în război cu un dușman puternic, care nu respectă nimic și pe nimeni”, a tunat președintele chilian, Sebastian Pinera, în timpul unui discurs către națiune, aducând aminte de vorbele dictatorului militar fascist Augusto Pinochet (vedeţi articolul de pe The Guardian). Însă, „dușmanul” la care făcea referire preşedintele erau cetățenii chilieni, mai mult de un milion dintre ei ieșind în stradă la sfârşitul lunii octombrie, într-o revoltă împotriva sistemului neoliberal pe care Sebastian Pinera îl pune în aplicare împotriva voinței lor.

Scânteia pentru revolta care a început 14 octombrie 2019 a fost creșterea cu 30 de pesos a tarifului de metrou din Santiago, capitala țării, de departe cel mai mare și mai important oraș din Chile. Însă, demonstrațiile au escaladat rapid într-un protest general împotriva deceniilor de politici economice neoliberale derulate de guverne succesive, care au crescut costul vieții și au marginalizat populația, ducând la o inegalitate socială și economică enormă.

Răspunsul guvernului la aceste demonstraţii a fost unul brutal. Președintele chilian a declarat o stare de urgență în mare parte a țării și a ordonat tancurilor să intervină în Santiago împotriva oamenilor. Problema e că „mainstream media” din întreaga lume nu a făcut vreun „breaking news” permanent la aceste demonstraţii şi reprimări violente ale manifestanţilor. De ce? Pentru că Sebastian Pinera este un aliat al „Ocultei Mondiale” (cea care controlează marea majoritate a presei mondiale) şi atunci criticile trebuie să fie mai puţine. Dacă aceste demonstraţii şi reprimări violente ar fi avut loc în Coreea de Nord sau în Iran, atunci ele ar fi fost arătate non-stop în toată „presa oficială” (ne-ar fi îmbuibat capul cu ele).

Aşa cum ne spune site-ul în limba spaniolă hispantv.com, în 4 zile de proteste, autorităţile chiliene au arestat peste 5.400 de manifestanţi, un număr mai mult decât dublu de arestări ale autorităţilor chineze în Hong Kong, în 6 luni de proteste (aşa cum putem citi pe site-ul bloomberg.com). Dar, în timp ce manifestaţiile din Hong Kong au ocupat în 2019 spaţii extrem de largi în marile cotidiene, site-uri şi televiziuni ale lumii (cum ar fi „Bloomberg”, CNN, NBC etc.), tot ele acordă o importanţă mult mai mică, total nesemnificativă, marilor demonstraţii din Chile. Acest lucru arată încă o dată părtinirea „mass-mediei oficiale” în a prezenta evenimentele lumii, având rolul de a ne băga în cap „o anumită agendă” şi nu neapărat adevărul aşa cum este el.

După ce președintele marxist chilian, Salvador Allende, a fost alungat printr-o lovitură de stat în 1973, în această ţară Oculta Mondială a hotărât să construiască o societate nouă, bazată pe principii neoliberale, un experiment, cu ajutorul noului dictator fascist, Augusto Pinochet.

Acolo totul a fost privatizat, vândut corporațiilor globale, în detrimentul marii majorităţi a populaţiei sărace. Pentru a fi supusă, populația a trebuit să fie terorizată. Cel puțin 3.000 de oameni au fost uciși și zeci de mii de oameni au fost torturaţi brutal de dictatura Pinochet, care a rămas la putere până în 1990. Două sute de mii de oameni au reușit să fugă din Chile. Deşi Pinochet a plecat în 1990 (el murind ulterior în 2006), camarila sa a continuat să deţină funcții de vârf în poliție, armată, justiţie și mass-media. Mai mult decât atât, sistemul economic neoliberal și constituția lui Pinochet au rămas neschimbate până în ziua de azi.

După plecarea lui Pinochet, economia s-a prăbușit, la fel ca și condițiile de trai ale oamenilor obișnuiți. Cu toate acestea, clasa superioară a prosperat, iar mulți investitori străini au devenit incredibil de bogați. Astfel, Chile a devenit una dintre cele mai inegale țări din lume, o societate cum n-ar trebui să existe pe această planetă. Dar, o societate prosperă este cea în care marea majoritate a populaţiei se află în clasa de mijloc, fiind relativ bogată.