Lovitură de teatru: americanii încearcă să convingă Grecia pentru a bloca Rusia în Marea Neagră?

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: prelucrare proprie

Recent, administrația Trump a făcut un pas major pentru crearea unui coridor NATO prin Grecia, după ce ambasadorul Statelor Unite în Grecia, Geoffrey R. Pyatt, a anunțat că țara sa intenționează să achiziționeze portul strategic Alexandroupoli. Dacă Atena acceptă o astfel de propunere, acest lucru ar duce la o escaladare geopolitică. SUA încearcă să împingă Grecia, o rivală tradițională față de Turcia, mai aproape de ea, într-un moment în care Ankara continuă să sfideze NATO, prin consolidarea relațiilor cu Rusia.

Portul Alexandroupoli are o importanță deosebită pentru politica SUA nu numai în Balcani, dar mai ales în conflictul cu Rusia. El este, de asemenea, o rută energetică importantă, întrucât conducta interconectoare Grecia-Bulgaria (IGB) și conducta trans-adriatică (TAP) se află acolo. Portul este important și pentru transporturi, deoarece este situat strategic în apropierea Strâmtorii Dardanele (controlată de turci), care face legătura dintre Marea Egee / Mediterana cu Marea Neagră și, prin urmare, cu Rusia.

Odată cu achiziția acestui port, forțele NATO și SUA vor putea fi în Balcani în doar câteva ore și pot opri cu ușurință comerțul rusesc cu restul lumii prin Marea Neagră, prin blocarea Strâmtorii Dardanele. Întrucât Turcia, în ultimii ani, a sfidat tot mai mult NATO – în care şi Grecia este stat-membru – prin îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, SUA pot face Grecia mai apropiată de poziţia ei.

Turcia încalcă zilnic spațiul maritim și aerian al Greciei, iar preşedintele turc Erdogan face amenințări permanente că va invada şi restul Ciprului. Cu doar câteva săptămâni în urmă, el a ținut un discurs în fața unei hărți, în care insulele est-mediteraneene ale Greciei apar ocupate de Turcia. Grecia are, fără îndoială, un vecin extrem de agresiv.

Cu o Turcie care ocupă ilegal suprafețe mari din nordul Siriei și Ciprului și intervine ilegal în Irak, Grecia trebuie să facă faţă unui vecin extrem de provocator, cu o politică expansionistă. Deoarece Rusia rămâne în mod tradițional tăcută cu privire la provocările turcești față de Grecia, este puțin probabil ca Moscova să renunţe la această politică, mai ales când relațiile între cele două state înfloresc.

SUA încearcă acum să profite de agresiunea lui Erdogan față de Grecia. Dacă autorităţile elene decid să accepte oferta SUA, acest lucru va constitui o lovitură puternică pentru expansionismul turc în Marea Egee și va crea o amenințare majoră pentru securitatea Rusiei.

În ciuda faptului că Grecia este o țară cu mari dificultăţi economice, ea menține în continuare standarde militare ridicate. Acest lucru se reflectă în faptul că acest stat are cei mai buni piloți din NATO. Grecia are, de asemenea, o forţă militară marină foarte puternică, cu o experiență mult superioară în Marea Egee. Marina greacă are o tradiție îndelungată și nu a fost niciodată învinsă în lupte. Din acest motiv, marina grecească este una dintre cele mai importante puteri navale mondiale, la nivel militar și comercial.

Având în vedere că securitatea împotriva agresiunii continue a Turciei este o prioritate majoră pentru Grecia, ambasadorul SUA încearcă să obţină preluarea portului Alexandroupoli. El a declarat: „Alexandroupoli are o legătură crucială cu securitatea energetică europeană, stabilitatea regională și creșterea economică, deci este logic că Statele Unite și Grecia au ales aici să lucreze împreună pentru a promova securitatea și interesele noastre comune”.

Totuşi, acest lucru va provoca probabil dezbateri uriașe la Atena, deoarece grecii, deşi au nevoie de asigurări de securitate, nu vor dori să provoace Rusia, țară pe care o văd ca fiind una prietenă (credința creştin-ortodoxă comună și rolul militar și diplomatic al Rusiei în asigurarea Independența Greciei față de Imperiul Otoman).


  •  
  •  
  •  
  •