1.6K - 1.6KShares
Miliardarul de stânga George Soros spune într-un interviu acordat lui ecfr.eu (revista Consiliului European pentru Relaţii Externe) că pandemia coronavirusului deschide calea către schimbări de societate considerate anterior imposibile, numind-o drept „criza vieții mele”. Soros a apucat să trăiască, ca şi copil, şi cel de-al doilea război mondial.
„Chiar înainte ca pandemia să lovească, mi-am dat seama că ne aflăm într-un moment revoluționar, în care ceea ce ar fi imposibil sau chiar de neconceput în vremurile normale, a devenit nu numai posibil, dar probabil absolut necesar”, a spus el în interviul din 11 mai 2020.
Soros a mai spus că „Europa se confruntă cu mai multe pericole existențiale”. El este „preocupat în special de supraviețuirea UE, deoarece este o uniune incompletă” şi asta pentru că procesul creării Uniunii „nu a fost niciodată finalizat”. Astfel, Soros a spus că UE este „excepțional de vulnerabilă, mai vulnerabilă decât SUA, nu doar pentru că este o uniune incompletă, ci și pentru că se bazează pe statul de drept.”
GREGOR PETER SCHMITZ: Ați văzut multe crize. Pandemia covid-19 este comparabilă cu vreuna anterioară?
GEORGE SOROS: Nu. Aceasta este criza vieții mele. Chiar înainte ca pandemia să lovească, mi-am dat seama că ne aflăm într-un moment revoluționar, în care ceea ce ar fi imposibil sau chiar de neconceput în vremurile normale, a devenit nu numai posibil, dar probabil absolut necesar. Și apoi a venit covid-19, care a perturbat total viața oamenilor și a necesitat un comportament foarte diferit. Este un eveniment fără precedent care probabil nu a mai avut loc niciodată în această combinație. Și într-adevăr pune în pericol supraviețuirea civilizației noastre.
GPS: Ar putea fi prevenită această criză dacă guvernele ar fi fost mai bine pregătite?
SOROS: Am avut pandemii de boli infecțioase încă de la ciuma bubonică. Au fost destul de frecvente în secolul al XIX-lea, iar apoi am avut gripa spaniolă la sfârșitul primului război mondial, care s-a produs de fapt pe trei valuri, cel de-al doilea val fiind cel mai mortal. Milioane de oameni au murit. Și am avut și alte focare grave, cum ar fi gripa porcină în urmă cu doar un deceniu. Așadar, este uimitor cât de multe țări nu au fost pregătite pentru așa ceva.
GPS: Aceasta este cea mai mare problemă a situației actuale – această lipsă de certitudine cu privire la cum ar trebui să facem față acestui virus și cum să procedăm în următoarele luni sau ani?
SOROS: Cu siguranță este o problemă foarte mare. Învățăm foarte repede și acum știm mult mai multe despre virus decât atunci când a apărut prima dată, dar noi ţintim către o țintă în mișcare, deoarece virusul în sine se schimbă rapid. Va fi nevoie de mult timp pentru a dezvolta un vaccin. Și chiar după ce am dezvoltat unul, va trebui să învățăm cum să îl schimbăm în fiecare an, deoarece virusul se va schimba cel mai probabil. Asta facem cu gripa în fiecare an.
GPS: Această criză va schimba natura capitalismului? Chiar înainte ca covid-19 să conducă la recesiunea catastrofală actuală, dezavantajele globalizării și comerțului liber au atras o atenție sporită.
SOROS: Nu ne vom mai întoarce acolo unde eram atunci când a început pandemia. Asta e destul de sigur. Dar acesta este singurul lucru cert. Totul e posibil. Nu cred că cineva știe cum va evolua capitalismul.
GPS: Ar putea această criză să adune oamenii – și statele-națiune să fie mai unite?
SOROS: Pe termen lung, da. În prezent, oamenii sunt dominați de frică. Și frica foarte des îi face pe oameni să se rănească. Acest lucru este valabil atât pentru indivizi, cât și pentru instituții, națiuni și umanitate.
Sursa (traducerea si adaptarea proprie): ecfr.eu
1.6K - 1.6KShares