În viitor, vom sta la coadă la vaccinare, pentru a deveni aproape nemuritori? Vaccinul anti-îmbătrânire se pare că funcţionează la şoareci!

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Oamenii de știință au dezvoltat un vaccin care ar putea inversa într-o zi procesul de îmbătrânire la om. Omenirea a fost obsedată să câștige nemurirea de mii de ani, dar chiar și în ciuda progreselor incredibile în știință și medicină realizate în ultimele secole, specia noastră rămâne la fel de vulnerabilă la procesul de îmbătrânire precum au fost strămoșii noștri cu milioane de ani în urmă.

Cu toate acestea, în ultimii ani, oamenii de știință au făcut progrese bune pentru a înțelege exact cum funcționează procesul de îmbătrânire, precum și cum ar putea fi acesta încetinit sau chiar inversat. De remarcat este un vaccin anti-îmbătrânire recent dezvoltat, experimental, care pare a fi capabil să încetinească procesul de îmbătrânire la șoareci și poate chiar inversa semnele bolilor cauzate de vârstă.

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire (NIA), vaccinul funcționează prin țintirea celulelor senescente – care sunt celule care au încetat să se înmulțească din cauza vârstei, dar care nu vor muri așa cum ar trebui. Cu cât îmbătrânim, cu atât aceste celule se acumulează mai mult, rezultând diferite afecțiuni legate de vârstă. Deși au fost dezvoltate tratamente pentru a elimina aceste celule, un vaccin ar putea fi mai eficient, ajutând în primul rând la prevenirea formării celulelor senescente.

Testele inițiale ale vaccinului la șoareci s-au dovedit destul de promițătoare; totuși, rămâne de văzut dacă este sau nu sigur de administrat la oameni și dacă va funcționa la fel de bine ca la șoareci. Următorul pas va fi începerea studiilor pe oameni, în timp ce se dezvoltă și alte tipuri de vaccinuri care vizează diferite părți ale celulelor senescente.

Cine știe, poate că într-o zi vom fi cu toții la coadă pentru a primi dozele noastre de vaccin – nu pentru coronavirus – ci pentru a ne ajuta să trăim o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu