În „Tăbliţele de la Sinaia” se găseşte o listă secretă a voievozilor şi regilor care au domnit în Ţara Românească?


Istoria misterioaselor „Tăbliţe de la Sinaia” (despre care am vorbit de mai multe ori în cadrul acestui site) este următoarea: în anul 1875, a început construirea celebrului castel Peleş de la Sinaia, ridicat din bani proprii de către regele Carol I. Înaintea deschiderii propriu-zise a şantierului, acolo s-au făcut anumite lucrări hidrotehnice pentru stabilizarea solului; cu ocazia acestei consolidări, într-o peşteră din apropiere s-ar fi descoperit un tezaur antic: o comoară ce conţinea un număr impresionant de tăbliţe din aur acoperite cu inscripţii. În total, câteva sute de kilograme de metal preţios. Comoara a fost donată oficial de guvernul de la Bucureşti regelui.

Pe la 1890 regele Carol I şi-a dat seama că Peleşul va costa mai mult decât banii din averea personală pe care el îi avea disponibili. Motiv pentru care a trebuit să folosească „darul” pe care i-l făcuse guvernul român. El s-a consultat cu mai mulţi cărturari din acele vremuri, iar aceştia l-au sfătuit să le topească şi să utilizeze aurul obţinut pentru finanţarea Castelului Peleş, pentru că tăbliţele n-ar fi fost „interesante” pentru istoria poporului român. Mult mai interesat de istorie, regele a dispus totuşi ca, înainte de a fi topite, vestigiile antice să fie copiate în aliaj tipografic. Copiile ar fi rămas la Peleş până în 1947-1948, când, după venirea comuniştilor la putere, au fost transferate la muzeul din Bucureşti.

Una dintre cele mai spectaculoase tăbliţe de la Sinaia este aceea pe care e scrisă cronica secretă a Ţării Românesti, în vechiul grai al geţilor. Se ştia de o cronică în limba română, comandată de Mihai Viteazul, care însă s-a pierdut.

Toţi regii şi voievozii pomeniţi în cronica secretă au domnit în Ţara Românească. Avem astfel următorii conducători (citez doar câţiva din ei):

– ZALMOXIS şi PYTHAGORAS, regele Sciţilor, care a rămas în istorie ca marele persecutor al zeului get.

– REMO / REMIO, tatăl lui Boerovisto.

– BOEROVISTO – care, deşi a avut ca mari reşedinţe cetăţile de la Miercurea Ciuc si Orăştie, a plecat totuşi de la Helis, actualmente Piscul Crăsanilor, judeţul Ialomiţa. Inscripţia de pe tăbliţă este aceasta: Boerovyseto // uty tario dalmatoy syraoni megas corey, adică Boerovisto // La Apa Divină (Naparis), căpeteniile dalmate l-au slăvit pe rege.

– DROMYO (rege) – abreviere din DROMICHAITES, care şi el a domnit la Helis, pe Ialomiţa.

– OROLIO (rege) – adică Vulturul, care, dacă mergem în spiritul cronicii, a domnit în viitoarea Ţară Românească.

– SENESLAV (voievod) – Cel de la Apa (Curată) Sfântă. El era socrul lui DEMAROE, abreviere pentru TOCHOMERIU, Cel cu Comoara, supranumit de popor „Negru Vodă”, al cărui chip se află sub cel al lui NATYHO Blestematul, poreclă a regelui scyth Pythagoras.

– MYRYSIEO STRĂLUCITORUL, adică binecunoscutul domnitor Mircea cel Bătrân.

Urmează apoi, binecunoscutul voievod VLAD ŢEPEŞ, despre care se spune „Nato de maroeon sonto antei o nei mahedonoijioon”, adică „Cel născut de (ca) moroi (strigoi) a fost întâiul care a înlăturat sfetnicii murdari”.

Ultimul din lista este MIHAI VITEAZUL, cel era iniţiat în tainele Daciei si căruia îi era dedicată cronica. În dreapta lui Mihai se află mama sa, Theodora.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO