În septembrie 2019, a avut loc o explozie la un laborator de arme biologice din Siberia (Rusia). Ce virusuri secrete şi mortale s-ar fi putut elibera atunci în atmosferă?

2.676 vizualizari

Foarte interesant articolul de pe 17 septembrie 2019 de pe The Guardian, în care se vorbeşte despre explozia produsă la un laborator de virusologie din Siberia (Rusia), şi care e posibil să fi scăpat afară virusuri periculoase, ca variola sau ebola. Articolul nu precizează, dar nu se ştie ce alte virusuri secrete ar fi putut scăpa atunci din laborator – poate chiar coronavirusul ce dă boala Covid-2019 (asta e doar o supoziţie, nu şi un fapt).

Citez din articol: „O explozie de gaz a stârnit un incendiu la un laborator rus (Vector din Novosibirk / Siberia), unde se găsesc virusuri ca variola sau ebola, au spus autoritățile. Centrul de Cercetare a Virusurilor și a Biotehnologiei de Stat a negat faptul că incendiul a eliberat agenții patogeni depozitați în interior, unii dintre cei mai mortali de pe Pământ.

Explozia a avut loc în timpul reparațiilor la o cameră de inspecție sanitară de la etajul al 5-lea. Locul adăposteşte cercetări secrete despre armele biologice din perioada sovietică și este acum unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia.

Un muncitor a suferit arsuri de gradul trei în urma exploziei. Se presupune că incendiul s-a răspândit prin sistemul de ventilație al clădirii. Autoritățile ruse spun că în camera în care s-a produs explozia nu există substanțe bio-periculoase și că nu a fost cauzată nicio deteriorare structurală.

Virusul variolei supraviețuiește în două locuri de pe Pământ: la Vector și la un alt laborator de înaltă securitate din Atlanta (SUA).

Incidentul nu a fost primul care a avut loc la laboratorul Vector. În 2004, un cercetător a murit în complex după ce s-a înțepat accidental cu un ac care transporta virusul ebola. Presa rusă a afirmat atunci că este singura moarte cauzată de virus în istoria Rusiei. Focarele de antrax și variola au fost cauzate de programele sovietice de dezvoltare a armelor biologice în anii ’70”.