Wall Street Journal scrie într-un articol publicat pe 1 mai 2013 şi intitulat „Planul nuclear al Japoniei tulbură apele în Statele Unite”, despre îngrijorările Washington-ului cu privire la deschiderea unei fabrici uriaşe de reprocesare în nordul Japoniei la Rokkasho, în care va fi folosit plutoniul pentru o posibilă producere a armelor nucleare. Fabrica de la Rokkasho ar putea produce până la 2.000 de bombe atomice, judecând după plutoniul utilizat. În timp ce oficialii japonezi insistă că acest plutoniu va fi folosit doar pentru a oferi energie nucleară, totuşi doar 2 din cele 50 de centrale atomice din Japonia mai funcţionează în ziua de azi. Oficialii americani aflaţi în vizită la Tokyo i-au spus chiar lui Tatsujiro Suzuki, vice-preşedintele Comsiei de Energie Atomică a Japoniei, că „permiterea Japoniei de a fabrica plutoniu, fără a exista un plan clar de folosire a sa, reprezintă un exemplu prost pentru lume.”
Problema e că nu doar Japonia ar putea să-şi dorească să fabrice bombe atomice, ci şi Coreea de Sud, un alt aliat tradiţional al Statelor Unite. De exemplu, guvernul Statelor Unite presează deja Statele Unite pentru a-şi modifica acordul de cooperare nucleară între cele două ţări, pentru a permite reprocesarea plutoniului şi îmbogăţirea uraniului, tehnologii ce pot fi utilizate ori pentru centralele atomice, ori pentru fabricarea bombelor atomice.
P.S. Mie mi se pare bizar cum aliaţii tradiţionali ai SUA în regiune, Coreea de Sud şi Japonia, încearcă să se desprindă încetul cu încetul de sub influenţa americană şi să obţină o independenţă militară ce poate fi asigurată prin deţinerea de arme nucleare proprii. Oricum, într-un articol din aprilie 2011 (https://www.lovendal.ro/wp52/sub-centrala-nucleara-de-la-fukushima-japonezii-au-testat-in-secret-arme-atomice/) arătam că Japonia ar fi testat în secret arme atomice sub centrala nucleară de la Fukushima.
Acum mi se pare mai explicabil ce e cu jocul acela de prost gust dintre SUA şi Coreea de Nord. Să fim serioşi: americanii nu se pot teme de nord-coreeni, ce numără ceva mai mult cît populaţia României – 24 de milioane de locuitori. Am mai explicat în acest articol (https://www.lovendal.ro/wp52/dictatorul-nord-coreean-primeste-3-miliarde-de-dolari-din-partea-sua-asistam-din-nou-la-un-teatru-ieftin-pus-la-cale-de-oculta-mondiala/) că aşa zisele tensiuni între SUA şi Coreea de Nord nu reprezintă altceva decât un teatru de doi bani pus la cale de Oculta Mondială (structură ce controlează total Statele Unite). De fapt, marele interes îl reprezintă deţinerea unui control cât mai puternic în Asia de Sud-Est şi nu problema Coreii de Nord. Japonia şi Coreea de Sud nu vor să fie sub influenţa Ocultei Mondiale?