Guvernul american e pe cale să obţină o armă monstruoasă: computerul cuantic, cu ajutorul căruia va controla totul

5.719 vizualizari

Guvernul SUA face progrese semnificative în dezvoltarea unei tehnologii care ar constitui cea mai periculoasă armă deţinută vreodată de cineva în lumea cibernetică. Această armă monstruoasă se numeşte „computer cuantic” („quantum computer”), iar o versiune a sa mai mică a fost deja produsă şi demonstrată de cercetătorii de la Universitatea din Santa Barbara. Iar acest computer poate decoda absolut totul în doar câteva secunde.

Dar mai întâi să explicăm puţin ce este cu codarea şi decodarea. Fiecare algoritm digital de criptare folosit astăzi foloseşte numere foarte mari. De exemplu, atunci când cumpăraţi ceva de pe Internet, tranzacţia dvs. este trimisă pe Internet cu ajutorul unei „criptări SSL” („SSL encryption”), care foloseşte, de obicei, un algoritm de criptare de 40-bit, 128-bit sau chiar 256-bit. Oricine vă va intercepta formularul web completat îi va fi imposibil să descripteze datele confidenţiale ale cardului, atât timp nu reuşeşete să decripteze datele codate. Acest lucru necesită o putere de calcul extrem de puternică.

Transmisiile militare ale Armatei SUA folosesc un algoritm de criptare de 512-biţi, iar pentru a decripta datele transmise astfel ar fi nevoie de un supercomputer care ar trebui să lucreze non-stop zeci de miliarde de ani (deci, mai mult decât vârsta Universului!)  Aşadar, un algoritm de incriptare de 512-biţi este practic de „nespart” de către calculatoarele din ziua de azi.

Dar, spre deosebire de computerele obişnuite, computerele cuantice au puterea de a decripta instantaneu orice algoritmi, prin folosirea a ceea ce unii oameni de ştiinţă cred că ar fi „biţii computaţionali”, ce ar exista într-un număr infinit de universuri paralele. Dacă-i oferiţi unui computer cuantic o sarcină de decriptare, el vă va oferi răspunsul în toate universurile paralele posibile. Răspunsul corect care apare în acest univers, pare a fi unul magic.

În lumea computaţională cuantică, se foloseşte ca unitate de măsură a informaţiei bitul cuantic sau cubitul. Un cubit poate înmagazina cele două stări de 0 şi 1 simultan. 8 cubiţi poate înmagazina 256 de variaţii sau „valori” simultan, spre deosebire de bitul tradiţional care poate înmagazina doar 1 din cele 256 de valori la un moment dat. Consecinţa acestui lucru îl reprezintă faptul că, în loc ca algoritmii de decriptare să fie din ce în ce mai greoi, ca urmare a creşterii numărului de biţi criptaţi, în cazul cubiţilor problema devine mai uşor de rezolvat. Astfel, că criptarea de 512-biţi ai Armatei SUA ar putea fi decodată în doar câteva secunde cu ajutorul calculatorului cuantic.

Acum, vă daţi seama: odată ce guvernul american ar intra în posesia acestui computer cuantic, ei ar putea citi orice document în format electronic din lumea aceasta, în doar cîteva secunde, indiferent cât de criptat ar fi. Se va şti absolut totul despre toţi cetăţenii lumii. Nimic nu va mai putea fi ascuns. Se va putea avea acces nelimitat la toţi banii din această lume…şi ţine va deţine şi controla această armă cuantică va controla absolut totul. Înfricoşător!