Germania reînvie „coloniile muncitoreşti”! Ne întoarcem la sfârşitul secolului al XIX-lea?

194 vizualizari

Deutsche Bahn (Căile Ferate Germane – o mare corporaţie) vrea să reînvie coloniile muncitoreşti, create în Germania la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. O ştire şocantă, care parcă ne-aduce aminte de perioada comunistă în România. Mai ţineţi minte cum în România socialistă se construiau mari întreprinderi, iar comuniştii aduceau forţă de muncă de la ţară, căreia îi oferea locuinţe şi cămine muncitoreşti, situate în general în apropierea întreprinderii? Modelul acesta nu a fost o invenţia comunistă, ci chiar una capitalistă, brevetată de marile corporaţii la sfârşitul secolului al XIX-lea.

În Germania, sute de „colonii muncitoreşti” au fost înființate, mai ales în bazinul Ruhr-ului și în Renania. Atunci, chiar pe terenurile fabricilor, existau asemenea „lagăre de muncă”, șeful de echipă având „casa” chiar lângă poarta uzinei, pentru a putea supraveghea permanent activitatea lucrătorilor. Dreptul la o locuință era, într-adevăr, stipulat în contractul de muncă, dar el venea condiționat de anumite restricții: n-aveai voie să faci grevă, copiii muncitorilor trebuiau să se angajeze în fabrică, iar părinții își luau angajamentul să-i alunge din casă pe adolescenții care refuzau munca la uzină. Cel mai bun exemplu pentru o astfel de colonie era așa-zisul oraș Siemens, ridicat la marginea Berlinului în urmă cu mai bine de 100 de ani.

„Coloniile de muncă” din era „capitalismului sălbatic” par din nou de actualitate, sub o formă „modernă”. Astfel, Asociația Federală Germană a Întreprinderilor mici și mijlocii a lansat inițiativa „Job & Wohnen” („Muncă și locuinţă”), care își propune să refacă vechile colonii muncitorești (vedeţi AICI articolul). Are, deja, sprijinul autorităților, dar mai ales imboldul financiar al marilor corporații.

Cum criza locuințelor și cea a forței de muncă sunt cele două mari probleme cu care se confruntă țara, Germania își propune să le rezolve dintr-o lovitură prin acest program „Job & Wohnen”, care oferă și loc, și casă pentru angajat. La Berlin, în iunie 2019, s-au semnat actele pentru ridicarea primei colonii, în cartierul Spandau, care va avea peste 100 de locuințe. Alte două colonii (tot în Berlin) au faza de proiect aproape finalizată, iar multinaționale din Munchen, Hamburg și Dresda manifestă și ele interes pentru asemenea colonii.

Cum Germania este primitoare faţă de refugiaţi, vă daţi seama că următoarea fază va fi aceea că marile corporaţii vor construi cămine / locuinţe pentru refugiaţi, aceeaşi vor sta acolo şi vor munci pentru corporaţii, oferindu-li-se din start un salariu mai mic (ca să-şi acopere chiria). Bieţii oameni aproape că vor fi obligaţi să muncească pentru corporaţii şi nu vor avea curajul de a emite prea multe drepturi… Ăsta să fie viitorul? Cam sumbru…

Sursa: dw.com