Fostul premier australian vorbeşte despre posibilitatea unui război între SUA şi China… iar câştigătorul său va fi China!

5.450 vizualizari

Într-un articol de pe un site australian, Financial Review, se aduce aminte iar de un război iminent. De ce în ultimul timp, războaiele au devenit atât de evidente? Israel-Iran, SUA-Iran, SUA-Siria sunt câteva dintre războaiele despre care se vorbeşte mult. Dar, de data asta, apare spectrul unui conflict între SUA şi China. Iată ce spune articolul:

Fostul prim-ministru australian, Paul Keating, a criticat guvernul actual al Australiei care s-a raliat poziţiei SUA de a păstra relaţii reci cu China. Într-un discurs ţinut la Institutul Lowy din Sydney, dl Keating a avertizat că istoria a arătat că SUA nu se mai poate aştepta ca să mai poată câştiga încă un război pe continentul asiatic şi, în schimb, ar trebui să se focalizeze pe cooperarea strategică cu China. „Cred că stabilitatea viitoare a Asiei nu poate fi rezolvată de o putere non-asiatică, în special dacă e vorba de forţa militară a Americii”, a declarat fostul premier. El a mai spus că atât SUA, cât şi Australia trebuie să recunoască legitimitatea Chinei ca mare putere zonală.

P.S. E evident că după războaiele din Coreea şi Vietnam, SUA nu se mai poate implica într-un alt război asiatic, fără a avea parte de ameninţarea militară a Chinei. Cum şi China deţine armele nucleare, ca şi SUA, e evident că Statele Unite nu-şi poate permite o asemenea confruntare militară. Şi totuşi, de ce în mediile diplomatice, se vorbeşte de posibilitatea unui asemenea conflict? Se pregăteşte el din umbră?