Filmele şi desenele animate clasice sunt în pericol din cauza unor „înfățișări culturale învechite”, ce nu sunt compatibile cu noua „corectitudine politică”

1.557 vizualizari
Imagine: cdn.vox-cdn.com

Recent, unul din giganţii de la Hollywood, Disney, a lansat oficial serviciul de streaming on-line Disney+. Peste 2 milioane de americani au devenit, în numai câteva ore, clienții serviciului care oferă peste 500 de filme și mai mult de 7500 de episoade ale unor seriale.

Însă, animaţiile clasice Disney au intrat şi ele în era „corectitudinii politice”, pentru că la începutul lor pot fi observate avertizări despre „înfățișări culturale învechite” („outdated cultural depictions”). Astfel, desene animate celebre ca „Dumbo”, „Doamna şi vagabondul”, „Pisicile aristocrate”, „Peter Pan” și „Cartea junglei” cuprind avertismente cu privire la stereotipuri rasiale negative, cum ar fi pisicile siameze din „Doamna şi vagabondul” sau ciorile din „Dumbo”.

„Acest program este prezentat aşa cum a fost el creat inițial. Poate conține înfățișări culturale depășite”, se arată în avertisment.

Filmele considerate prea controversate din cauza reprezentărilor lor stereotipice ale unor persoane care nu sunt albe, cum ar fi filmul din 1946, „Sunetul sudului”, nu sunt incluse în serviciul Disney+.

Există un număr din ce în ce mai mare de filme și melodii care sunt uitate sau eliminate intenţionat, pentru a se conforma cu noile principii ale progresismului. De exemplu, John Legend și Kelly Clarkson au lansat recent o versiune nouă a melodiei „Baby, It’s Cold Outside”, schimbând complet unele dintre versurile presupuse a fi „misogine”.